Nieuws/Binnenland
1163400
Binnenland

Leers: onder druk gezet door Wilders

Toen Gerd Leers nog minister van Immigratie en Asiel was, werd hij door gedoogpartner Geert Wilders van de PVV onder druk gezet om het aantal immigranten omlaag te brengen. Dat zegt Leers zaterdag in een uitzending van EenVandaag.

„Hij kwam met regelmaat op het departement (...) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen”, aldus de oud-minister van het CDA. VVD en CDA regeerden samen in het kabinet-Rutte I en hadden gedoogsteun van de PVV, die hecht aan een streng immigratiebeleid.

Leers zat daardoor in de knel, omdat hij probeerde „om de smalle marges die ik had, te verbreden. Ik wilde zoeken naar mijn eigen weg”. In de wandelgangen werd al langere tijd gesuggereerd dat Leers door Wilders de les werd gelezen.

Geert Wilders zegt in een reactie dat hij „de man natuurlijk onder druk heeft gezet om de immigratie fors te beperken zoals immers afgesproken was in het gedoogakkoord. Want de daling van immigratie (en dus islamisering) ging te langzaam ook door Europees verzet. Als er geen Catshuis was geweest, had het kabinet daarop kunnen vallen in 2012”.

Niet alleen Wilders oefende druk uit, volgens Leers. „Ik kreeg het niet alleen via hem, maar ook via de anderen. Rutte en Verhagen belden mij dan”, zegt hij in het interview. Leers stelt dat premier Mark Rutte (VVD) en vice-premier Maxime Verhagen (CDA) een ander belang dienden. „Het coalitiebelang (...). En dat ging niet altijd zonder wrijving”, stelt Leers.

In het gesprek met EenVandaag gaat Leers ook in op de kwestie rond de minderjarige asielzoeker Mauro. Hij heeft daar dubbele gevoelens over. „Mauro was het beeld van het beleid tegenover het individu. (âÇ&). Ik werd geconfronteerd met het beeld van een jongeman met zijn traan. Ik heb daar slapeloze nachten van gehad. Maar je moet consequent zijn. En Mauro had geen recht om hier te blijven. (âÇ&) Ik zou het zo weer doen.”