1163530
Binnenland

Voorlopig geen hagel voor Venz

Een van de bekendste reclameliedjes verdwijnt van de televisie. De vrouw die de tekst van het liedje 'het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz' schreef, heeft recht op een hogere vergoeding, bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag. Venz is niet van plan te betalen en kiest eieren voor zijn geld.

Marijke Philips schreef de tekst van het liedje rond 1970. Ze werkte toen voor een reclamebureau. In de jaren erna was het liedje veel op tv te zien. In 2010 keerde het lied terug, toen Venz een nieuwe reclamecampagne begon. Philips had geen toestemming gegeven en klopte aan bij Heinz, de eigenaar van Venz. Heinz bood haar een vergoeding aan maar ze vond die niet hoog genoeg en stapte naar de rechter.

Heinz, de eigenaar van Venz, wilde volgende maand een nieuwe reclamespot met het liedje op tv brengen. „Dit lied is al 40 jaar op tv, hele generaties hebben het geneuried. Als we het liedje nog 40 jaar zouden gebruiken, zou het enorm in de papieren lopen. Dat zou niet verantwoord zijn.”

Volgens de Amsterdamse rechters heeft Philips alleen de rechten op de tekst van 'het hagelt' en niet op de melodie. Die komt namelijk van een oud volksliedje. Heinz weet nog niet of er een andere tekst bij dezelfde melodie wordt geschreven.