Nieuws/Binnenland
1163533
Binnenland

Illegaal riskeert boete en hechtenis

Mensen die illegaal in Nederland zijn, zijn in overtreding en kunnen een boete van enkele honderden euro's tegemoetzien voor hun onrechtmatig verblijf. Als de betrokkene de boete niet kan betalen, kan hij daarvoor in de plaats in hechtenis worden genomen. Illegalen die twee keer of vaker worden beboet, krijgen voor maximaal 5 jaar een inreisverbod opgelegd.

Schending van dat inreisverbod wordt gezien als een misdrijf waarop een gevangenisstraf van 6 maanden of een geldboete kan volgen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De strafbaarstelling van illegaliteit is al in het regeerakkoord aangekondigd en is bedoeld om onrechtmatig verblijf in Nederland te ontmoedigen. Premier Mark Rutte ontkende vrijdag na afloop van de ministerraad dat het een symbolische maatregel is. „Nederland laat aan de rest van de wereld weten dat illegaal verblijf hier niet toegestaan wordt. We nemen de aanpak serieus.”

Voor een verblijf tussen de 6 en 12 maanden kan een boete opgelegd worden van 500 euro, aldus staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Die boete kan oplopen tot maximaal 3900 euro.