Nieuws/Buitenland
1163717150
Buitenland

President Biden zegt federale hulp toe

Reddingswerk bij puinhopen Miami nog steeds bezig

WASHINGTON/SURFSIDE - De Amerikaanse president Joe Biden heeft speciale federale hulp toegezegd voor de autoriteiten in de plaats Surfside in Florida na de ineenstorting van een appartementencomplex. Het pand stortte donderdag als een kaartenhuis in elkaar en er zijn zeker drie doden en meerdere gewonden gevallen. Inmiddels zijn 37 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Volgens de brandweer komen er geluiden uit de puinhopen.

Er worden nog circa honderd mensen vermist, maar het is niet bekend of die zich in het pand bevonden. Van ruim honderd anderen is vastgesteld dat ze in veiligheid zijn. Het appartementencomplex stortte ’s nachts voor helft in. Uit delen die nog overeind stonden, redde de brandweer ook mensen van balkons. Biden heeft een ’rampverklaring’ afgegeven, waarmee zijn ministeries en andere federale instellingen te hulp kunnen schieten.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft een bezoek aan Surfside gebracht en een plaatselijke noodtoestand afgekondigd „om alle noodzakelijke middelen te kunnen inzetten.” Het is niet bekend waarom het pand uit 1981 het plotseling begaf.

Schadeclaims

De eerste schadeclaims zijn volgens plaatselijke media al ingediend en suggereren een oorzaak. De vereniging van eigenaren heeft volgens de klacht nagelaten op te treden, „nadat was vastgesteld dat er reparaties nodig waren in verband met bepaalde bouwkundige kwesties.” „Er is geen actie ondernomen en dat heeft de veiligheid van het pand en zijn bewoners in gevaar gebracht.” De klagers stellen dat de instorting voorkomen had kunnen worden „met normale onderhoudswerkzaamheden, veiligheidsmaatregelen en toezicht.”

Het is niet bekend waarop ze zich baseren. Over de oorzaak van de instorting is niets bekend. De helft van het relatief dure appartementencomplex aan het strand 9 kilometer ten noorden van Miami Beach stortte in enkele seconden helemaal in. Een professor aan de Universiteit van Florida heeft tegen media gezegd dat is vastgesteld dat het pand in de jaren 90 aan het verzakken was. Het zou gaan om 2 millimeter per jaar tussen 1993 en 1999. Maar die verzakkingen kunnen volgens hem op zich niet leiden tot de instorting van het gebouw. Surfside ligt op een smalle strook land die is gescheiden van de kust van het vasteland van Florida.

Lees hieronder onze berichtgeving over de ramp in Miami terug en bekijk de video’s en foto’s.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop