Nieuws
1163849
Nieuws

Minder doden bij vliegtuigongevallen dit jaar

Het jaar is weliswaar nog niet helemaal voorbij, maar wereldwijd zijn er dit jaar 407 mensen omgekomen bij vliegtuigongelukken, dat is veel lager dan het jaarlijkse gemiddelde van 820. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het advies- en onderzoeksbureau voor luchtvaart NLR-Air Transport Safety Institute (NLR-ATSI). 

Het gaat daarbij om ongelukken van passagiers- en vrachtvliegtuigen zwaarder dan 5,7 ton. Bij de meeste ongevallen ging het om vliegtuigen die bij het landen of opstijgen van de baan raakten.

Van de 101 ongelukken bij commerciële vluchten, hadden er 12 fatale gevolgen voor inzittenden. Bijna de helft van alle dodelijke ongelukken vond in Afrika plaats.

De meest ernstige en qua dodental grootste ongelukken vonden plaats in Nigeria, waar een vliegtuig op bewoond gebied neerkwam bij een noodlanding, en in Pakistan, waar een vliegtuig tijdens de landing neerstortte. De NLR-ATSI spreekt de verwachting uit dat 2012 als een goed jaar voor de luchtverkeersveiligheid de boeken in zal gaan.