Nieuws/Binnenland
1164085492
Binnenland

Ook ’driving home for christmas’ mogelijk uitdaging

Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

AMSTERDAM - Boeren broeden op een nieuwe protestactie om wederom aandacht te vestigen op de stikstofmaatregelen van minister Carola Schouten. Op welke manier gaan de landbouwers deze keer aandacht trekken? „Als ze doorgaan, vinden ze wel plaats rond de feestdagen”, aldus voorzitter Mark van den Oever over de aanstaande protesten. Boeren staan via appgroepen ondertussen nauw met elkaar in contact en verschillende ideeën voor de nieuwe opstand passeren de revue.

De nieuwe acties zouden een aardige impact kunnen hebben. Staan we straks massaal voor de lege schappen tijdens de toch al zo stressvolle aanloop naar de feestdagen? Volgens voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force is er nog niets zeker. „Komende maandag steken alle ’regiobeheerders’ van de actiegroep de koppen bij elkaar.” Naar de exacte invulling van het protest wordt dus nog gekeken.

Ook een bezoek aan familie wordt wellicht bemoeilijkt. Het platleggen van Schiphol of het verkeer door het hele land behoort tevens tot de actiemogelijkheden. „Of alles tegelijk”, aldus de voorzitter. Begin volgende week wordt de knoop doorgehakt.

Supermarkten

De supermarkten maken zich zorgen over aangekondigde acties waarbij mogelijk distributiecentra worden geblokkeerd.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat de consumenten en ondernemers „die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan” geraakt worden. De brancheorganisatie noemt het zinloos de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren.„Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij.”

Volgens RTV Oost roepen boeren in een groeps-chat van de actiegroep op tot het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. Ze zouden de centra minimaal 48 uur willen blokkeren. Onder meer distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn zouden dan doelwit worden.

Stikstofuitstoot en PFAS-normen

Landbouwers zijn nog altijd niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om de stikstofuitstoot en PFAS-normen. Bovendien voelen de boeren zich het ondergeschoven kindje van politiek Den Haag. „75 jaar geleden kenden Nederlanders nog de smaak van honger. Wisten politici en beleidsmakers dat ze dat nooit meer wilden. Werd daar beleid op gemaakt. Anno 2019 waait er een andere wind uit politiek Den Haag. Een wind met een verstikkend luchtje. Het luchtje van politiek bederf” aldus de protestgroep.

Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder al massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten op snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het RIVM.