Nieuws/Binnenland
1164089021
Binnenland

GroenLinks: verbied iedere vorm van etnisch profileren

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver.

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver.

DEN HAAG - GroenLinks pleit voor een verbod op iedere vorm van etnisch profileren. Overheidsinstanties en bedrijven maken steeds meer gebruik van computergestuurde risicoprofielen, waarbij op basis van achtergrondkenmerken van mensen een risico-inschatting wordt gemaakt, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver voorafgaand aan een Kamerdebat over racisme met premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus.

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver.

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver.

Dat leidt tot discriminatie, stelt Klaver. Hij wijst op een hogere premie die verzekeraars laten betalen door mensen die in een achterstandsbuurt wonen, extra controles door de belastingdienst als je dubbele nationaliteit hebt of minder snel een hypotheek kunnen krijgen.

GroenLinks wil daar van af. „Organisaties en bedrijven bekijken je niet langer als individu, maar behandelen je op basis van de groep waartoe je behoort. Als we niet oppassen gaan digitalisering, algoritmes en institutioneel racisme hand in hand”, aldus Klaver.

Daarnaast wil GroenLinks meer toezicht op discriminatie op de arbeidsmarkt en woningmarkt. De arbeidsinspectie en gemeentes moeten wat hem betreft de bevoegdheid krijgen actief discriminatie en racisme op te sporen. Ook de straffen moeten omhoog, zo gaat hij voorstellen.