Nieuws/Binnenland
1164209
Binnenland

Dorps in de stad

’De Fred’ is Meest sfeervolle winkelstraat van Nederland 2012

En de winnaar is de Frederik Hendriklaan in Den Haag! Deze straat mag zich de Meest sfeervolle winkelstraat van Nederland 2012 noemen. Duizenden shoppers brachten afgelopen weken een stem uit. ’De Fred’, zoals de winkelstraat liefdevol wordt genoemd, won met 32 procent van de stemmen.

„Wij komen speciaal uit Voorburg naar de Frederik Hendriklaan om te winkelen. Je hebt hier alles en de sfeer is altijd goed”, lacht Hedy van Hemelen (70), die samen met haar man net uit de ruimgesorteerde boekwinkel Paagman komt. Ze zou naar het uitgebreide centrum van Den Haag kunnen gaan maar ’De Fred’ heeft veel ingrediënten die van winkelen een waar feestje maken.ChicDen Haag is een stad met scherpe contrasten. Er zijn winkelstraten waar de armoede en problematiek vanaf straalt én er zijn winkelstraten waar Hagenezen zich van hun chique kant laten zien. De Frederik Hendriklaan behoort tot de laatste categorie en dat valt meteen op.

Met een rustige tred loopt een wat oudere man arm in arm met zijn vrouw. Op zijn hoofd draagt hij een camelkleurige gleufhoed. De meeste vrouwen dragen hier een sjaal met een ruit, een gouden draad erin verwerkt of een breed geval met franjes dat ruimschoots en nonchalant over de schouders valt.

Jurrien Kuneman (23) en zijn vriendin Lotje Scheuer (27) vinden het winkelend publiek een van de voordelen van de Frederik Hendriklaan. „De mensen die hier komen, dragen zeker bij aan de sfeer. Net winkelend publiek”, stellen ze.

Niet uitbundigOpmerkelijk genoeg is Meest sfeervolle winkelstraat van Nederland niet per se heel uitbundig versierd. Verlichting boven de straat moet bezoekers in een feeststemming brengen. „De sfeerverlichting in de straat zou stukken beter kunnen. Maar we zijn met honderdvijftig winkeliers en dus ook met honderdvijftig meningen. Dat maakt het lastig om tot een unaniem besluit te komen, dus gebeurt er maar weinig”, zegt Peter van Spronsen, eigenaar van de klassieke sigarenzaak Adelante.

Ruimte ’De Fred’ heeft blijkbaar andere krachten die het shoppen feestelijk maken. De Frederik Hendriklaan is een brede tweerichtingsverkeerstraat, waar auto’s rijden en langs de kant kunnen parkeren (in de zijstraten is het overigens gratis parkeren, waar komt dat nog voor?) en toch voelt het niet als een grote winkelstraat. „Weet je wat het is? Deze buurt is door de architect Berlage ontworpen. Die zette wijken ruim op. De straat is een kilometer lang, maar daar heb je eigenlijk geen erg in, omdat hij wordt gebroken door andere grote straten. En je hebt hier heel brede stoepen. Dat maakt het plezierig winkelen”, zegt Van Spronsen van de sigarenzaak.

SpeciaalzakenInderdaad, hoe wonderlijk ook, die brede stoepen geven een gemoedelijk gevoel. De stoep is breed genoeg om in twee richtingen te lopen. Winkelend publiek komt elkaar tegemoet en daarnaast is er ook nog ruimte voor een oliebollenkraam, groente- en bloemenstallen. „Voor mij is dit een van de leukste straten die ik ken, omdat je er nog veel kleinere speciaalzaken zitten. Ik ben net bij een steengoede traiteur en bakker geweest, maar je hebt hier ook een goede groenteboer en een fantastische slager. En er zitten wel wat ketens, maar die weten ze toch aardig buiten de deur te houden”, vindt Henry Zuiderwijk (60).

MixKetens als Zeeman, Van Haren en BelCompany zijn eigenlijk een vreemde eend in de bijt, tussen de traiteurs, bakkers, groenteboeren, tassenwinkels en wijnspeciaalzaken. „Het is hier misschien chic, zo chic dat zelfs de koningin hier komt winkelen, maar het is wel altijd gezellig. Ondanks dat we in de stad zitten, is het in zekere mate ook dorps. We hebben hier nog gesprekken met klanten, we krijgen hele levensverhalen te horen”, zegt winkelmanager Gaby Schuurman van Bosman Wijkopers. En daar kan geen verlichting tegenop. „Ik winkel dan ook het liefste hier. Ik ga alleen nog naar het centrum, als ik in ‘De Fred’ niet kan vinden wat ik nodig heb”, lacht Lotje Scheuer.

 

Lees meer over de vijf genomineerden