Nieuws/Binnenland
1164606
Binnenland

Ruilhandel in opmars

Ruilhandel wordt steeds populairder bij kleine en middelgrote bedrijven. Niet alleen zakelijke dienstverleners, maar ook leveranciers en inkopers van ‘harde producten’ sluiten deals met gesloten beurs. Bartering, zoals ruilen ook heet, wordt steeds vaker gebruikt om openstaande rekeningen te betalen of om elkaar krediet te verlenen. Een kleine 10% van alle mkb’ers is op een of andere manier bij ruilhandel betrokken.

„Ik zet een nieuw bedrijfspand van €500.000 neer en daarvan barter ik 70 mille. Dat bedrag hoef ik dus niet te hypothekeren of uit eigen middelen te halen. De aannemer, het installatiebedrijf en leveranciers van kantoormeubilair doen mee en zijn enthousiast.”

Aan het woord is Maria Kramer (65) uit Bunnik. Zij ruilhandelt met haar drukkerij Maria Kramer Business Cards al weer 8 jaar via Tradexchange in Leeuwarden. „In die jaren leverde ik drukwerk aan aangesloten bedrijven ter waarde van €70.000. Ik kon voor die waarde goederen en diensten bij de aangesloten bedrijven terugkopen, maar ik heb mijn ‘trade-euro’s’ opgespaard. Nu besteed ik het bedrag in één keer aan ons nieuwe bedrijfspand. Het scheelt me veel geld, maar het is ook vreselijk leuk om zo zaken te doen.”

Ruilhandel is net zo oud als de mensheid, maar is niet voor niets verdreven door ons huidige geldstelsel: chartale en girale betalingen zijn eenvoudiger, veiliger en verkleinen de kans op ruzie over de teruggeleverde kwaliteit. Juridisch en fiscaal is er geen vuiltje aan de lucht zolang er echte facturen worden gestuurd en de BTW wordt afgedragen.

„Vertrouwen speelt een belangrijke rol. Je moet als barter-ondernemer een bepaalde mindset hebben,” zegt Lucas Povel van OndernemersRijk. Hij en 100 aangesloten mkb’ers bij het ondernemerscentrum in ’s Hertogenbosch hebben zich zojuist in één keer aangesloten bij Bartering.nl, het bedrijf dat al sinds 1983 ruilhandel in Nederland aanbiedt. Hier betalen ze elkaar in ‘barter-euro’s’ met een bancaire tegenwaarde van één euro.

Povel en zijn compagnon Jaap Klink kozen voor bartering omdat ’je elkaar een buffer geeft’. „Veel ondernemers hebben moeite om rekeningen te voldoen of om geld vrij te maken voor nieuwe activiteiten. Door met gesloten beurs zaken te doen, geef je elkaar lucht, terwijl je toch onderneemt”. Deurwaarders merken ook dat bedrijven hun betalingsachterstanden vaker in natura willen voldoen.

Directeur Dick van Straten van Bartering.nl in Den Bosch somt de voordelen op: „Je doet nieuwe, gelijk denkende, relaties op, je benut je voorraden en productiecapaciteit beter en je liquiditeitspositie blijft goed. Wij zoeken net zolang tot er een deelnemer is gevonden die jouw gewenste tegenprestatie levert.” Hij merkt dat steeds meer ondernemers uit de zakelijke dienstverlening, horeca en bouw gaan barteren.

Barteren werkt niet met afdankertjes of goederen die onderhevig zijn aan snel bederf, mode of seizoensinvloeden. En als een ruilpartner omvalt, dan wil de curator toch echt harde euro’s zien. Dat laatste ondervangt Tradexchange met een eigen waarborgfonds.