Nieuws/Binnenland
1164710
Binnenland

Beleggen is geen hobby

Beleggen is geen hobby, want het mag geen geld kosten, niet waar? Maar hoe ben je als actieve doe-het-zelf belegger in staat om er voor te zorgen dat beleggen rendabel is en eigenlijk een leuke sport is? In mijn laatste column van dit jaar geef ik hiertoe vijf overwegingen en ervaringen ter overdenking om in 2013 toe te passen. Leesvoer voor onder de kerstboom.

Wat is uw meetlat?

Bij mijn dagelijkse coaching werkzaamheden heb ik in het afgelopen jaar menig wenkbrauw zien fronsen bij actieve beleggers als zij worden geconfronteerd met een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid in het koersverloop van hun favoriete fondsen. Ik doel hiermee op het feit dat er tegelijkertijd een uptrend en downtrend actief kan zijn. U begrijpt dat ik het heb over het ‘conflict of timeframe’, een korte termijn downtrend in een langere termijn uptrend, of andersom.

Dit wakkert uiteraard emotie aan, want welke beweging moet je nu volgen? Maak voor u zelf een keuze welk timeframe bij u past. Is dat wellicht een intraday meetlat? Of een dagtimeframe? Of nog hoger navigeren op de week- of maandgrafiek? Het hangt er van af hoeveel details u in het landschap wilt zien en daar naar wilt handelen. Ik werk met de weekcharts, omdat op dit navigatieniveau significante koersbewegingen zichtbaar zijn. Tip van de coach: kies uw meetlat en laat hem niet meer los.

Hoe ziet uw cockpit er uit?

Ik kom wel eens bij beleggers thuis en dan verbaas ik mij veelal over de hoeveel beeldschermen, grafieken, indicatoren, toeters en bellen die een lawine aan lijnen, patronen en signalen over de doe-het-zelf belegger heen stort. U begrijpt dat er van beleggen weinig komt, want er is altijd wel iets wat een vermeend koopsignaal tegenhoudt. In mijn beleving is het voldoende om een invulling te geven aan trend en sentiment.

Ik bedoel daarmee dat uw cockpit gevuld moet zijn met slechts een trendindicator en een sentimentindicator, meer heeft u niet nodig. Mijn vaste marktlens heeft een 55 weeks ongewogen gemiddelde lijn als trendindicator en een 14 weeks dynamische RSI als sentimentmeter. Er zijn uiteraard meerdere templates of raamwerken in te vullen. Naast de indicatoren is het natuurlijk niet verkeerd om charttechnische tools zoals trendlijnen, koerspatronen en Fibonacci toe te voegen. De grafiek hiermee opleuken vergroot de inzichtelijkheid van het landschap.

Tip van de coach: Hou uw cockpit eenvoudig en overzichtelijk.

Wat is uw inspiratiebron?

Bent u ook van mening dat er ontzettend veel websites, nieuwsbrieven, columns, goeroes, seminars en webinars zijn met stuk voor stuk goed bedoelde en waardevolle informatie? Bent u ook van mening dat als u alles volgt en leest u eigenlijk niets opschiet? Er zijn teveel tegenstrijdigheden, teveel ja-maar-beweringen, er staan teveel bomen in het bos, u weet niet meer waar u aan toe bent. Bent u dan ook van mening dat u een keuze moet maken? Kies de inspiratiebron waarvan de Tone of Voice u aanspreekt. Volg de goeroe of coach waar u zich thuis voelt en zet al het andere buiten de deur. Dit vergroot de consistentie en zal de route door de financiële jungle vereenvoudigen.

Tip van de coach: kies uw coach en volg zijn tactiek.  

 

Wilt u een vis of een hengel?

Als technische analyse coach meld ik tijdens workshops vaak  de volgende one-liner: “Ik geef liever een hengel dan elke dag een vis..”. U kunt als actieve belegger wachten op allerlei suggesties, aanbevelingen en setups, ja ook van uw favoriete coach, maar is dat verstandig? Het antwoord is natuurlijk ja, maar niet met de intentie alles blindelings op te volgen of uit te voeren. Mijns inziens moet u trading tips, Turbo Tijd Setups en andere aanbevelingen zien als uitnodiging om in actie te komen. Bestudeer de uitnodiging, begrijp de intentie en leer er van om vervolgens ook zelf met behulp van uw eigen cockpit de kansen en bedreigingen in de markt te kunnen detecteren. Zelf leren en doen aan de hand van de aangereikte tips en suggesties, daar gaat het om.

Tip van de coach: ga samen met uw coach vissen, daar leert u van.

Kent u de drie C’s?

Alle voorgaande overwegingen hebben geen enkele zin als u als actieve belegger de drie C’s niet respecteert. De c van Consistent, de c van Consequent en de c van Continue moeten als kapitalen in uw cockpit zichtbaar zijn, zij moeten wapperen op uw strijdvlag, zij zijn de bakens in de woelige wateren. U bent consistent in het toepassen van de spelregels der technische analyse, u voert consequent de acties uit die voortvloeien uit uw scenario analyses en u volgt continue de markt, samen met uw coach, op zoek naar de pareltjes in het veld.

Tip van de coach: bezig de drie C’s, dan is beleggen een mooie sport.

Disclaimer: Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland(www.rbs.nl/markets).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.