Nieuws/Binnenland
1164980
Binnenland

Ultieme reddingspoging bultrug

Een groep sympathisanten wil zondagochtend een ultieme poging doen om de gestrande bultrug Johannes te redden van de dood.

Bij de reddingsoperatie zijn onder meer rederij Noordgat, Sea Shepherd, dierenactiviste Lenie 't Hart en Marianne Thieme betrokken. Ze hebben zich verzameld onder de naam 'Club Johannes.'

De bedoeling is om zoveel zand onder de ernstig verzwakte bultrug weg te spoelen dat er een geul ontstaat en het beest kan weg zwemmen. In 2005 zijn met die methode twee walvissen succesvol gered door rederij Noordgat.

Het is de vraag in hoeverre Johannes nog de kracht heeft om weg te zwemmen. "Zelfs als je het dier nu zou 'redden', gaat het niet goed aflopen. Het is niet in het belang van het dier om het vrij te krijgen. Het heeft verslapte spieren, dan ben je niet bezig het te helpen", aldus burgemeester Francine Giskes van Texel zaterdag.

Ook de KNRM geeft het reddingsplan weinig kans van slagen. De methode zou al tevergeefs zijn geprobeerd.

Dierenartsen gaven Johannes vrijdag een spuitje in zijn borstspier met de bedoeling hem te laten inslapen. Dat heeft niet gewerkt. Een tweede spuitje zou alleen zinvol zijn als dat wordt toegediend in zijn staart, maar dat is te gevaarlijk. "Een klap van die staart kan dodelijk zijn", legden dierenartsen uit.

Zaterdag gold tot aan de avond een noodverordening, wat het voor actievoerders onmogelijk maakte in de buurt van de bultrug te komen.

Johannes ligt sinds woensdag op het strand.