Nieuws/Binnenland
1165274
Binnenland

Badr Hari blijft vastzitten

Kickbokser Badr Hari blijft vastzitten. De rechtbank heeft het verzoek van zijn advocaat om vervroegde vrijlating dinsdagmiddag afgewezen.

Zijn advocate Bénédicte Ficq had het schorsingsverzoek ingediend omdat ze vindt dat haar cliënt al genoeg is gestraft. Hari is volgens Ficq 23 kilo afgevallen. Ook zou hij gedeprimeerd zijn. Ficq hoopte dat haar cliënt de feestdagen in vrijheid kon vieren met zijn ouders en zijn geliefde Estelle Cruijff.

Bijna een maand geleden stelde de rechtbank de 28-jarige kickbokser onder voorwaarden op vrije voeten. Hari schond die voorwaarden: hij begaf zich tegen de afspraken in in horecagelegenheden en, belangrijker, hij had contact met getuigen. Een paar dagen na zijn vrijlating draaiden de rechters de schorsingsbeslissing daarom terug en zette justitie Hari weer vast.

Nieuwe kans

Hari was zelf ook op de zitting aanwezig. In een verklaring richtte hij zich tot de rechter en vroeg hij om een nieuwe kans. “Ik heb geen moment gedacht dat ik iets verkeerds heb gedaan, maar ik zat fout. Ik hoop op nog een kans."

De rechtbank bleek niet gevoelig voor alle smeekbedes. Hari blijft zodoende in voorarrest zitten. Hij wordt verdacht van een aantal forse mishandelingen, waaronder die van zakenman Koen Everink in een skybox in de Amsterdam ArenA, tijdens dancefestijn Sensation op 8 juli.

Volgens het Openbaar Ministerie is de verdenking de afgelopen tijd alleen maar steviger geworden.

Getuigen

De rechtbank zei niet zwaar te tillen aan de overtreding van het horecaverbod, maar dat ligt anders voor het verbod getuigen te spreken. Dat er sprake is geweest van een misverstand, zoals Hari beweert, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Een aantal getuigen, onder wie Hari's partner Estelle Cruijff, moet nog als getuige worden gehoord.

Op initiatief van het OM heeft de rechtbank dinsdagmorgen een kijkje genomen in de skybox waar Everink is mishandeld. Volgens rechter Fank Wieland viel er niet meer over te zeggen dan dat het „inderdaad krap en klein is, een snel gevulde ruimte”. De relevante vraag voor de zaak tegen Hari is wat getuigen van het aftuigen van Everink hebben kunnen zien.

Het inhoudelijke proces tegen Hari vindt volgend jaar plaats.