Nieuws/Binnenland
1165360
Binnenland

Gemeente Texel: bultrug is dood

De gemeente Texel heeft zondagmorgen gezegd dat de gestrande bultrug Johannes is overleden. De walvis wordt zo snel mogelijk van de zandplaat gehaald. Dat gebeurt door Rijkswaterstaat in opdracht van natuurmuseum Naturalis in Leiden. De noodverordening voor het gebied blijft van kracht, zolang de bultrug nog op de zandplaat ligt. De dood van de bultrug is zondagmorgen vastgesteld door een dierenarts die in opdracht van Texel bij het beest is geweest.

De walvis was woensdag aangespoeld op een zandbank in de Waddenzee. Een aantal pogingen om het beest te redden leverde niets op. De laatste dagen was de walvis erg verzwakt. Vrijdag hadden dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk nog een slaapmiddel toegediend in de hoop dat Johannes rustig zou inslapen. Zaterdagmorgen bleek dat de bultrug nog leefde.

Op Radio 1 zei Lenie 't Hart, oprichtster van het zeehondencentrum in Pieterburen, „heel verdrietig te zijn. Dit mag nooit meer gebeuren. De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen. Wij hadden het beest kunnen redden. Er was geen dialoog mogelijk”. Ze wil met de politiek om de tafel om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.