Nieuws/Binnenland

Succesvolle vindingen van Nederlandse bodem

De WakWaka Light was al een succes. Maar de WakaWaka Power, ook een Nederlandse vinding, gaat het helemaal maken. Want met de meest effectieve solar ledlamp ter wereld kunnen nu ook de mobiele telefoon en iPad worden opgeladen.

Door een simpel lampje heeft Camille van Gestel samen met Maurits Groen wereldwijd mensen weer hoop gegeven door hen letterlijk het licht te laten zien. „Ruim 1,5 miljard mensen in Afrika, Azië en ZuidAmerika moeten het zonder elektriciteit stellen. Kinderen kunnen ’s avonds niet lezen of huiswerk maken. Dagelijks raken 16.000 mensen verminkt door omvallende, giftige kerosinelampen.”

Met die wetenschap richten de mannen zich met hun bedrijf OffGrid Solutions op hulp aan mensen met minimale koopkracht van twee dollar per dag. „We ontwikkelden een solar led-lamp, de WakaWaka, wat in Swahili schitterend lichtbetekent. Sterk, gebruiksvriendelijk en met een clip, zodat een leeg flesje als standaard kan dienen. Na een dag opladen kan hij acht uur een kamer verlichten, zestien uur als leeslampje dienen of tachtig uur als nachtverlichting.”

De WakaWaka wordt al in tientallen landen gebruikt. Van elk verkocht exemplaar gaat tien procent naar de WakaWaka Foundation, die ervoor zorgt dat de lamp voor iedereen bereikbaar wordt. Er is nu een nieuwe versie ontwikkeld: hetzelfde lampje, inclusief oplader.

„Arme mensen lijken daar in eerste instantie niets aan te hebben. Maar voor elke investering die er voor dit nieuwe product via crowdfunding-platform Oneplanetcrowd wordt gedaan, ontvangt een gezin in Haïti een WakaWaka Classic lamp. Daar hebben na de aardbeving van 2010 nog steeds 370.000 mensen geen onderdak.”