Nieuws/Binnenland
1165938
Binnenland

'Zes van Breda' hopen na jaren op eerherstel

Het is mogelijk een van de grootste rechterlijke dwalingen ooit in ons land. De 'Zes van Breda' horen dinsdag of een gerechtshof opnieuw naar hun veroordelingen uit de jaren 90 moet kijken voor de dood van 'oma Mok' uit Breda. De Hoge Raad spreekt zich dan uit over een zogenoemd herzieningsverzoek dat procureur-generaal Diederik Aben afgelopen zomer heeft ingediend.

De drie mannen en vrouwen hebben door hun veroordeling in 1995 mogelijk jaren onterecht in de cel gezeten. De drie jongemannen kregen in hoger beroep ieder 10 jaar celstraf. Drie vrouwen werden veroordeeld tot medeplichtigheid. Zij legden bekennende verklaringen af die de basis vormden voor de veroordelingen. Kort voor de eeuwwisseling kwamen de mannen vrij.

Vervolgens bleef het jarenlang stil rondom de zaak. Totdat een van de veroordeelden, Appie T., een paar jaar geleden naar rechtspsycholoog Peter van Koppen stapte. Die deed samen met een aantal studenten onderzoek naar de zaak en concludeerde dat de kans groot is dat het zestal onschuldig is en dat het nooit tot een veroordeling had mogen komen. Op de plaats van het misdrijf werden bloedsporen gevonden van een onbekende, vermoedelijk Aziatische man. Maar geen van de verdachten is van Aziatische afkomst. De zaak belandde bij Aben, die denkt dat de bekentenissen vals zijn.

Lange tijd legden de zes zich dus neer bij hun veroordelingen. Ze hadden het vertrouwen verloren in justitie en het leek hun onmogelijk hun onschuld te bewijzen. Het herzieningsverzoek heeft bij T. de hoop op eerherstel aangewakkerd, vertelde zijn advocaat Geert-Jan Knoops. „De zaak heeft een enorme impact op hem en de andere veroordeelden gehad.” T. heeft inmiddels wel een nieuw bestaan met vrouw en kinderen kunnen opbouwen.

Oma Mok werd in 1993 gewurgd in Chinees restaurant Peacock in Breda. Ze was daarvoor ernstig mishandeld; zo wees sectie uit dat de vrouw meerdere gebroken ribben had. Een dag later werd ze gevonden door koks. Mogelijk werd de vrouw het slachtoffer van een roof. De gokkast bleek leeg te zijn en haar sieraden waren verdwenen.

De afgelopen jaren zijn er meer gerechtelijke dwalingen aan het licht gekomen, maar een zaak waarbij zes mensen mogelijk onterecht vast zaten, kwam nog niet eerder voor. Bekende dwalingen zijn onder meer de zaak rond de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de aanvankelijke veroordeling van de Haagse verpleegster Lucia de Berk.