Nieuws/Binnenland
1166167636
Binnenland

Aangifte tegen studenten om racistische plaatjes in appgroepen

ROTTERDAM - Studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool van Rotterdam hebben seksistische, racistische, antisemitische beelden en porno gedeeld in besloten appgroepen. De universiteit en de hogeschool gaan daarom aangifte doen. Ze denken ook nog na over eigen straffen tegen de daders. Dat laten de onderwijsinstellingen weten na berichten in universiteitsblad Erasmus Magazine en hogeschoolblad Profielen.

„Het waren niet normale memes. Het is heel ernstig. Ik begrijp dat er aangifte wordt gedaan. Zelf ben ik na een afbeelding afgehaakt. Die was al ernstig genoeg”, zegt een derdejaarsstudent van het Erasmus University College (EUC).

De studente zat in de gewraakte appgroep die door de roeiers werd gebombardeerd met tientallen ongepaste en uiterst kwetsende beelden. De zes jonge mannen hadden zelf niets te zoeken in de groep die bedoeld is voor zo’n tweehonderd derdejaars van de EUC, maar studeren zelf wel aan de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam. Via een vriend hadden zij zichzelf toegevoegd aan de appgroep waarna zij de beelden stuurden.

De derdejaarsstudenten waren zo geschokt dat zij het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit op de hoogte brachten. Die ondernam meteen actie en waarschuwde de Hogeschool Rotterdam. „Deze beelden sloegen echt alles. Als iemand deze beelden een grap of normaal vindt dan hebben we een groot probleem met zijn allen”, zegt voorzitter Ron Bormans van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam.

Sanctie

Deze week had hij toevallig naast deze zaak nog een casus waarbij drie studenten betrokken waren bij een soortgelijk incident. „Dat ging om ander beelden, maar die hadden dezelfde aard.”

De Hogeschool gaat in beide gevallen aangifte doen. Met een aantal studenten die de beelden heeft verspreid is gesproken. „We gaan volgende week aangifte doen. Ik ga verder rustig nadenken over welke sanctie de studenten gaan krijgen. Ik denk ook na over een vorm van boetedoening. Overigens trekken wij hier samen mee op met de Erasmus Universiteit want we willen een eendrachtig signaal afgeven.”

Maatregelen

Ook de universiteit heeft met de betrokken studenten gesproken. „Volgende week worden de maatregelen bekend gemaakt die worden genomen tegen de studenten. Er wordt in ieder geval aangifte gedaan”, zegt woordvoerder Rateb Abawi.

Roeivereniging Skadi laat in een reactie weten de beelden en berichten die zijn gedeeld verwerpelijk en absoluut onacceptabel zijn. „Wij zijn erg geschrokken van het karakter van deze berichten. Wij zijn op dit moment bezig om te bepalen welke maatregelen tegen de betrokken individuen genomen zullen worden”, zegt president Wouter van Dam van de roeivereniging Skadi in een verklaring.

„Als bestuur vinden wij dat onze vereniging een plek moet zijn waar iedereen zich in een veilige omgeving kan ontwikkelen en waar discriminatie niet wordt getolereerd. Dit incident nemen wij heel serieus en hier zullen dus ook passende maatregelen voor worden genomen.”

Maatschappelijk probleem

Zowel de Hogeschool en de Universiteit maken zich zorgen over dat dit soort beelden worden verspreid. „Het is een maatschappelijk probleem. Dit gif wordt verspreid onder de jeugd. Het is geen incident maar een maatschappelijk kwaad”, aldus Bormans.

De Erasmus Universiteit noemt het ook een probleem. „We kunnen het hier niet bij laten. Wij gaan ook aandacht vragen voor dit probleem van racisme en antisemitisme. Zo gaan wij sessies organiseren waarin duidelijk wordt gemaakt dat dit gedrag niet normaal is.”