1166721
Binnenland

'Sterven Ihsan onmenselijk'

'Guantanamo Bay in IJmuiden'. Zo omschrijft de vader van Ihsan Gürz de omstandigheden in de politiecel waar zijn zoon op slechts 22-jarige leeftijd overleed. Hij bekeek de camerabeelden die werden gemaakt in de cel.

"Elke seconde van die 6,5 uur ben ik doodgegaan", zegt Cengiz Gürz. Samen met zijn advocaat bestudeerde hij de videobeelden, waarop hij zijn zoon naakt, liggend en trillend op de stenen vloer ziet liggen.

Ihsan werd anderhalf jaar geleden als onhandelbare klant aangehouden in een snackbar in Beverwijk. Kort na middernacht wordt de jongeman bewusteloos zijn cel binnengedragen, vertelt zijn vader in het Haarlems Dagblad. "Na een tijdje wordt hij wakker. Hij kijkt naar zijn handen en probeert ze te bewegen. Hij probeert de intercom. Sleept zich naar de wc-pot. Om zijn gezicht nat te maken. Hij heeft geen kracht."

Om tien voor zes in de ochtend is Ihsan gestorven in zijn politiecel, zegt de vader. "Dus niet in het ziekenhuis zoals steeds wordt gezegd. Opeens stopt het bewegen en trillen. Geen ademhaling."

Ihsan werd aan zijn voeten uit de cel gesleept. "Een agent drukt met zijn hand op de borst en roept om een defibrillator. Die wordt gebruikt, maar kort. Het is meer voor de show. Er wordt gelachen. Ze wachten op de ambulance, maar die maakt ook geen haast.  Het is voor mij al duidelijk, Ihsan is dan al dood."