Nieuws/Binnenland
1166774
Binnenland

Geen bierbuik door bier

Verstokte bierdrinkers kunnen met het oog op de naderende feestdagen opgelucht ademhalen. Het mag dan een bierbuik heten: er bestaat geen aantoonbaar verband tussen dit fysieke fenomeen en de consumptie van gerstenat.

Dat blijkt uit internationaal wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben de afgelopen twee jaar uitgebreid studie gedaan naar de bierbuik. De resultaten worden vandaag gepubliceerd.

Binnen de medische sector werden er reeds kritische kanttekeningen bij geplaatst in hoeverre een bierbuik daadwerkelijk door pils wordt veroorzaakt. Dit is nu voor het eerst wetenschappelijk onderzocht en gebleken is dat dit verband niet kan worden aangetoond. Pas bij meer dan vier liter per week - minstens twee glazen per dag -  kan de buikomvang toenemen. Veel vet in de buik verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en ouderdomssuikerziekte.

De Deense onderzoekers hebben voor deze nieuwste studie een groot aantal bestaande internationale onderzoeken nader onder de loep genomen. Het gaat om 35 bevolkingsonderzoeken (onder ruim 620.000 deelnemers) en 12 experimentele studies (bijna 500 proefpersonen). Deze onderzoeken richtten zich vooral op mannen. ,,Voor vrouwen was een conclusie lastig, omdat vrouwen minder vaak bier drinken en er zodoende minder data beschikbaar zijn”, aldus dr.ir. Aafje Sierksma, directeur van het Kennisinstituut Bier. Dit wetenschappelijk instituut, gefinancierd door in Nederland gevestigde bierbrouwers, gaf opdracht tot dit nieuwste onderzoek.

Volgens onderzoekster dr. Nathalie Bendsen van de Universiteit van Kopenhagen was de kwaliteit van de nader bekeken studies niet optimaal: ,,Veel studies hebben gekeken naar alcoholconsumptie en overgewicht, maar slechts een beperkt aantal keek gedetailleerd naar consumptie van specifiek bier. Verder kan er sprake zijn van eventuele verstorende factoren. Zo hebben bierdrinkers mogelijk een ongezonder eetpatroon, roken ze meer en bewegen ze minder.”

Om na te gaan in hoeverre het eetpatroon van de bierdrinker van invloed is op het ontstaan van een dikke buik is de Universiteit van Wageningen dit voorjaar een onderzoek gestart. Daarbij wordt volgens  ir. Ivonne Sleutels, communicatiemedewerkster van het Kennisinstituut Bier, het eetgedrag van de bierdrinker ten opzicht van drinkers van andere alcoholische versnaperingen nader bestudeerd.

De resultaten hiervan worden op z’n vroegst eind volgend jaar verwacht.