Nieuws/Buitenland
1166884306
Buitenland

RIVM: patiënt reisde niet via Schiphol

Verwarring rond coronavirus in Nederland

Een toerist uit Azië in Milaan.

Een toerist uit Azië in Milaan.

Parijs - De Fransman van Chinese afkomst bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is toch niet in Nederland geweest. Een medische hulpdienst meldde dat de patiënt via Nederland was gereisd, maar het RIVM ontkende dat vrijdagavond. „We hebben contact gehad met de Franse autoriteiten en het blijkt om een misverstand te gaan.”

Een toerist uit Azië in Milaan.

Een toerist uit Azië in Milaan.

Volgens gezondheidsinstituut RIVM is nu gebleken dat de Fransman een rechtstreekse vlucht van China naar Parijs heeft genomen en daar is overgestapt op een vlucht naar Bordeaux.

Vrijdag werd duidelijk dat het besmettelijke coronavirus in Frankrijk is opgedoken. Er zijn tot nog toe drie patiënten en meer besmettingen sluit de Franse minister Agnès Buzyn van Volksgezondheid niet uit. Een medische praktijk meldde dat een van de patiënten vanuit uitbraak-epicentrum Wuhan via Nederland naar Frankrijk zijn gereisd. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zocht dat uit en zegt dat dat niet klopt.

De drie patiënten zijn inmiddels op een geïsoleerde afdeling opgenomen. Een patiënt in de hoofdstad Parijs en twee in de zuidwestelijke stad Bordeaux. Het zijn voor zover bekend de eerste gevallen in Europa. Een 48-jarige patiënt in Bordeaux was onlangs in de Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmettingen van het virus zijn ontdekt. Toen hij dat aan medici vertelde, gingen direct alle alarmbellen af en werden noodmaatregelen getroffen. Hij meldde zich op de medische post omdat hij koorts had en moest hoesten.

Over de patiënt in Parijs zijn geen details naar buiten gebracht.

Maatregelen

Het RIVM brengt maandag een advies uit aan het ministerie van Volksgezondheid over het coronavirus. Op basis van dat advies zal minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bepalen of er extra maatregelen voor Nederland moeten worden getroffen.

Op het ministerie werd vrijdag overlegd met een zogenoemd Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM. Dat is gebruikelijk als er ergens ter wereld nieuwe virussen opduiken. Het OMT brengt maandag advies uit aan Bruins.

Na overleg over dat advies zal Bruins ook worden geadviseerd „over eventueel te nemen maatregelen”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

’Epidemie bedwingen’

Volgens minister Buzyn is de kans groot dat er meer besmettingen in Frankrijk opduiken. „We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen”, aldus de minister tijdens een persconferentie. Maar volgens haar is het onmogelijk om in deze tijd de grenzen te sluiten.

Het virus is nu in elf landen verspreid. In Schotland worden vijf mensen onderzocht op het virus; zij worden dagelijks in de gaten gehouden.

Kabinet in actie

Het kabinet moet met spoed duidelijk maken hoe Nederland is voorbereid op het coronavirus. Dat stelt D66-Kamerlid Antje Diertens nu het virus voor het eerst Europa heeft bereikt.

„Minister Bruins (Volksgezondheid) stuurde vandaag een brief met de boodschap dat de kans op corona-besmettingen in Europa klein is. Enkele uren later zijn er besmettingen in Frankrijk”, reageert de parlementariër.

Het virus heeft in China zeker veertig levens geëist. Ongeveer negenhonderd mensen zijn besmet geraakt, voornamelijk in China, maar ook in Japan, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, de Verenigde Staten, Vietnam en nu dus ook Frankrijk.

Reisadvies

Het Nederlandse reisadvies voor de regio Hubei, waarin de stad Wuhan ligt, is aangescherpt. Er wordt geadviseerd om alleen naar deze provincie te reizen indien noodzakelijk. Het auto-, trein- en vliegverkeer in de stad is stilgelegd. Meerdere Chinese steden zijn van de wereld afgesloten, om zo verspreiding tegen te gaan. Vrijdag werd ook bekend dat Chinese reisbureaus geen binnen- en buitenlandse reispakketten meer mogen verkopen. Ook is een deel van de Chinese Muur afgesloten.