Nieuws/Binnenland
1166938
Binnenland

18 Jaar cel voor dodelijke overval Hund

De 20-jarige Soufiane B. heeft donderdag 18 jaar gevangenisstraf gekregen voor de dodelijke overval op de Amsterdamse juwelier Fred Hund. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat vast dat B. een van de twee mannen is die op 7 oktober 2010 de winkel van Hund aan de Jan Evertsenstraat overviellen.

De 66-jarige Hund raakte in gevecht met de overvallers en werd buiten, op de stoep van zijn zaak, in zijn buik geschoten. Hij bezweek aan zijn verwondingen. De tweede verdachte is nog spoorloos.

De opgelegde straf is even hoog als de eis van de officier van justitie. De veroordeling geldt ook voor B.'s betrokkenheid bij een paar andere, ondergeschikte zaken. De belangrijkste daarvan was een overval op een seksclub, de avond vóórdat B. toesloeg bij juwelier Hund. Bij die seksclub werd een ruit ingeslagen en werden zowel klanten als prostituees beroofd van geld en goederen.

B.'s motieven zijn louter bepaald door zijn belustheid op geld, meent de rechtbank. Van spijt of wroeging is geen sprake. B. heeft tijdens het proces en het vooronderzoek niets willen zeggen.

De rechtbank hekelde het feit dat B., nadat Hund „in koelen bloede” was neergeschoten, doorging met zijn leventje - nog geen drie kwartier na de overval zat hij op school. Erger nog: B. is opnieuw overvallen gaan voorbereiden. Voor het plannen van een overval op een juwelier in Bleiswijk kregen drie medeverdachten donderdag 16 maanden cel opgelegd. De rechtbank merkte op dat juweliers steeds vaker doelwit zijn van overvallers, met veel angst en dure veiligheidsmaatregelen als gevolg.

Bij de overval op Hund lieten de daders een schoen en een boodschappentas achter. Daarop aangetroffen DNA-materiaal leidde de politie naar Soufiane B. Advocaat Babur Beg heeft de geldigheid van dit bewijs betwist, maar de rechtbank veegde zijn bezwaren van tafel.

Het staat niet vast dat B. degene is geweest die Hund heeft doodgeschoten. De samenwerking met zijn mededader was echter dusdanig nauw, dat die onzekerheid juridisch niet uitmaakt.