Nieuws/Binnenland
1167048
Binnenland

Gletsjers die je gezien moet hebben

Wel eens een gletsjer beklommen met een gids? En ook zo onder de indruk van het natuurschoon op de krimpende ijsmassa? Zo niet, dan wordt het hoog tijd daarvoor, aangezien overal ter wereld de gletsjers langszaam maar zeker smelten. Een overzicht van de bekendste en mooiste gletsjers ter wereld, die echt de moeite waard om ze te bezoeken nu ze er nog zijn.

Vatnajökull, IJsland. De Vatnajökull is IJslands grootste gletsjer in het gelijknamige nationaal park. De gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar en bevindt zich in het zuidoosten van het land.

Aletschgletsjer, Zwitserland. De Aletschgletsjer is een gletsjer in de Zwitsere Alpen in het kanton Wallis. Het is de grootste gletsjer in de Alpen. Het gebied rondom de Aletschgletsjer staat samen met het Aletschwald en de bergen Jungfrau en Bietschhorn op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds december 2001.

 

 

Jostedalsbreen, Noorwegen. Dit is de grootste gletsjer van Europa op het vaste land. Het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 487 km².

Mer de Glace, Frankrijk. De Zee van IJs gletsjer is gelegen aan de noordzijde van de Mont Blanc in Chamonix. De gletsjer is zeven kilometer lang en 200 meter diep en beweegt 120 meter per jaar gelegen in een gebied van 40 km². Het is de op één na langste gletsjer in de Alpen, na de Aletschgletsjer in Zwitserland. De Mer de Glace is te bereiken via het tandradtreintje uit Montenvers en is een toeristische hotsport.

Pasterze Gletsjer, Oostenrijk. De Pasterze is met zijn negen kilometer lengte de grootste gletsjer van Oostenrijk. Hij bevindt zich aan de voet van de Grossglockner in het Mölltall (Pasterzenboden). Sinds 1856 is de 30 km² grote ijsmassa met de helft afgenomen. Jaarlijks verrliest de Pasterze ongeveer tien meter lengte, waardoor de wandelroute steeds verandert. De gletsjer is bereikbaar vanaf de Kaiser Franz Josefs Höhe.

 

 

Rhônegletsjer, Zwitserland. De Rhônegletsjer is de oorsprong van de Rhône. De gletsjer ligt ongeveer vijf kilometer van Oberwald. Tot 1984 was de Rhônegletsjer familiebezit; nu behoort hij aan het kanton Wallis. Elk voorjaar opnieuw wordt er in het ijs van de gletsjer een grot uitgegraven, die te bezoeken is. De Rhonegletsjer smelt sinds het midden van de negentiende eeuw af. Deskundigen gaan ervanuit, dat hij rond het jaar 2100 verdwenen zal zijn.

Holgate Glacier, Alaska. Alaska barst van de gletsjers maar de Holgate glestsjer in Kenai Fjords National Park is een avontuur op zich om te bezoeken. Met een klein bootje vanuit Seward vaar je naar Resurrection Bay, als het weer het toe laat, om grote brokken ijs af te zien brokkelen en in het water te zien neerkomen. En als je geluk hebt, zie je ook nog papegaaiduikers, orca's of walvissen opduiken.

 

 

Glaciar Upsala, Argentinië. Patagonië, in het zuiden van Argentinië, is de thuisbasis van enkele van 's werelds meest indrukwekkende gletsjers. Een daarvan is de imposante Upsala gletsjer, een grote valei-gletsjer die toegangelijk is met een boot (dagtocht).

Furtwangler Gletsjer, Tanzania. De ijsachtige top van de Kilimanjaro, de hoogste bergtop van Afrika, is een icoon geworden van de klimaatverandering. Volgens deskundigen zouden de gletsjers hier in 2020 al wel eens verdwenen kunnen zijn!

Athabasca Glacier, Canada. Langs de weg van Jasper naar Banff in de Candese Rockies kom je de indrukwekkende en beroemde Columbia Icefield tegen. Een hoogtepunt in dit gebied is de beklimming van de Athabasca Glacier, te voet met een gids of met een bus.