Nieuws/Binnenland
1167090
Binnenland

Ambassade: PVV-meldpunt onwetenschappelijk

De Poolse ambassade hecht geen enkele waarde aan het aantal klachten dat bij het PVV-meldpunt over Polen, Roemenen en Bulgaren is binnengekomen. De wetenschappelijke waarde van het onderzoek was „nihil” en de uitslag stond bij voorbaat vast.

Dat zegt de woordvoerder van de ambassade Janusz Wolosz donderdag. Hij wijst erop dat PVV-leider Geert Wilders had aangekondigd al in mei met de resultaten te komen. Het is nu december en dat roept de vraag op of de resultaten zijn gemanipuleerd.

Wolosz wijst op een onderzoek dat woensdag tijdens een seminar is gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Nederlanders weinig culturele verschillen met Polen zien. De Polen zijn in de ogen van de Nederlanders keiharde werkers die weinig overlast veroorzaken. Bij het onderzoek waren het onderzoeksinstituut GfK, de Universiteit van Leiden en het Poolse Instituut voor Publieke Zaken betrokken.

De ambassade zal geen contact met de PVV opnemen om zijn standpunt uiteen te zetten. Wilders heeft nooit gereageerd op een brief die de ambassadeur kort na de opening van het meldpunt aan hem schreef. De ambassade zei toentertijd blij te zijn met de reacties van de andere politieke partijen op het PVV-initiatief. Daaruit bleek namelijk dat zij positieve kanten zagen aan de komst van Polen en andere Oost-Europeanen naar Nederland.