Nieuws/Nieuws

Kerst maar dan anders

Door Priscilla Speijer

Een kerstboom, de nachtmis, gezellig samenzijn en konijn, stoofpeertjes of een rollade op tafel; typisch enkele kersttradities voor Nederland maar in de rest van de wereld gaat het er vaak anders aan toe tijdens de feestdagen. Een onvolledig maar zeer lezenswaardig overzicht. Vul jij 'm aan?

In Scandinavië speelt de geit een grote rol in de kerstviering. De geit zou boze geesten verdrijven, die rond de jaarwisseling tevoorschijn komen. Men geeft elkaar geitjes van stro en kinderen verkleden zich als geit.

In IJsland staat de kerststal traditiegetrouw vol trollen. Volgens overleveringen brengen dertien van deze mythische dwergen - kinderen van heks Grýla  en haar man Leppaludi - in de kerstnacht cadeautjes rond.

In Amerika denken ze er echter anders over. Santa Claus vliegt daar voorbij in zijn met cadeaus volgeladen arrenslee, voortgetrokken door rendieren. Kinderen mogen een lange sok onder de schoonsteen hangen, die Santa moet vullen.

Knalvuurwerk

Net als in de VS hangen ook Engelsen een mistletoe op in huis. Mistletoe is een maretak en staat symbool voor vriendschap. Een meisje dat 'per ongeluk' onder een mistletoe staat, mag door een jongen worden gekust. En visa versa. En Santa Claus heet in het Verenigd Koninkrijk Father Christmas.

In Brazilië worden alleen kunstkerstbomen in huis opgetuigd. Brazilianen gaan verder naar de nachtmis, wordt er gegeten en gedronken en cadeautjes uitgepakt. Vervolgens wordt tot de volgende dag twaalf uur knalvuurwerk afgestoken.

Zoete pap

In Mexico geen kerstboom maar een piñata aan het plafond. Dit is een versiering in de vorm van een dier. Kinderen moeten met een blinddoek om proberen de piñata stuk te slaan. Als dit lukt sneeuwt het snoep en speelgoed. Heb je pech dan regent het water of papiersnippers.

In Denemarken worden kinderen bezocht door de Julemand en zijn Julenisser. Dit zijn kabouters die dol zijn op kinderen en dieren. Op kerstavond wordt daarom een bakje met zoete pap voor de deur gezet om de Julenisser gunstig te stemmen.

In Frankrijk en Portugal zetten kinderen hun schoen onder de boom. De Franse kerstman heet Père Noíl.

Kerstkindje

Hongaren zijn ervan overtuigd dat kerstengeltjes op kerstavond de cadeautjes oningepakt onder boom leggen.

Duitsers denken echter dat het kerstkindje dat doet tijdens de nachtmis.

Ook Oostenrijkers geloven in het Christelkind: een bloot jongetje dat cadeautjes rondbrengt. Je kunt hem horen aankomen door een klein belletje dat hij laat rinkelen. Op dit signaal mogen de kinderen tevoorschijn komen en dan liggen de pakjes klaar.

Vasten

In Oost-Europa vasten mensen de dag voor Kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner een stoel vrijgelaten voor het kerstkind.

In Polen wordt stro op de vloer en op tafel gelegd als herinnering aan de stal van Bethlehem. Er wordt optalek, een plat brood waarin kerstfiguren zijn gedrukt, gegeten. Het brood gaat rond zodat iedereen een stukje kan afbreken. Wie niet thuis is, krijgt een stukje opgestuurd.

Grootmoeder

In Rusland worden cadeautjes rondgebracht door Baboesjka. Het verhaal hierachter is dat Baboeskja (grootmoeder) onderdak en eten gaf aan drie rijk geklede reizigers. Dit bleken achteraf de drie wijzen te zijn die op weg waren naar Bethlehem. Zij ging de wijzen snel achterna met een mand vol cadeautjes en brood voor het kindje. Maar toen zij eenmaal aankwam in Bethlehem, was er niemand meer. Ze legde haar geschenken bij de kribbe en ging weer naar huis. Eenmaal thuis werd ze al snel door engelen gehaald.

In Congo is Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. Op die dag moet er kip op tafel komen.