1167945
Binnenland

Vincent terug in Otterlo

Het heeft een paar jaar geduurd, maar vanaf woensdag is Vincent van Gogh weer prominent aanwezig in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Onder de noemer 'Vincent is back' zijn tot eind september volgend jaar verschillende exposities te zien, die de opeenvolging van stijlen in het werk van de beroemde kunstenaar voor het voetlicht brengen.

Het museum in nationaal park De Hoge Veluwe bezit de op één na grootste collectie werken van Van Gogh ter wereld. Maar het museum bezit ook veel werk van andere kunstenaars, vanaf ongeveer het begin van de vorige eeuw. Die stukken hebben de laatste jaren veel aandacht gehad, waardoor er minder ruimte was voor de unieke Van Gogh-collectie.

Het KMM wil de komende jaren de hele wijze van presenteren van de collectie vernieuwen. De nieuwe, vaste en prominente plek voor Vincent van Gogh is daar een eerste stap van, aldus een woordvoerster.

Het KMM is de voortzetting van de particuliere kunstcollectie van het puissant rijke echtpaar Anton en Hélène Kröller-Müller. Vooral Hélène was een groot bewonderaarster van Van Gogh en kocht 91 schilderijen en 180 werken op papier van hem toen hij nog heel onbekend was.

'Geboortegrond' is de eerste Van Gogh-expositie, die tot 1 april 2013 duurt. Daarin ligt de nadruk op de donkere, aardse werken uit zijn begintijd. Er zijn onder meer tekeningen te zien, die wegens hun lichtgevoeligheid maar zelden aan het publiek worden getoond. Op 7 april opent Land van het Licht over de Franse periode van de kunstenaar met werken boordevol kleur en beweging. Deze expositie duurt tot en met 22 september.