Nieuws/Binnenland
1168055
Binnenland

Onderscheiding voor redder van 27 toeristen

Rein van Dijk redde in de nacht van 7 op 8 maart 27 toeristen van de dood in de Franse wintersportplaats Vallandry. Hij kreeg voor deze heldendaad maandag een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds, maakte de gemeente Almere bekend.

Burgemeester Annemarie Jorritsma reikte de zilveren medaille, de hoogste onderscheiding van het Heldenfonds, uit aan Van Dijk. Hij liep na een avond werken langs een appartementencomplex in de wintersportplaats en zag rook en vlammen uit de ramen komen. „Met gevaar voor eigen leven heb je de toeristen wakker gemaakt”, zei de burgemeester. „Je klom van balkon naar balkon, bonkte op ramen en deuren en schreeuwde dat er brand was. Je trapte deuren in om er zeker van te zijn dat iedereen het gebouw had verlaten.” Volgens Jorritsma zijn er door de hulp van Van Dijk geen slachtoffers gevallen.

De zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds wordt bij uitzondering toegekend aan mensen die met gevaar voor eigen leven dat van anderen hebben gered of hebben geprobeerd dat te doen.