Nieuws/Binnenland
1168059
Binnenland

Maastricht wil buitenlanders wiet laten kopen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht wil dat buitenlanders wiet kunnen kopen in coffeeshops, zodra die vanuit het centrum naar de stadsranden verspreid zijn. Dit spreidingsbeleid was al eerder door de raad afgesproken, maar de wietpas gooide roet in het eten.

De Raad van State wil dat Maastricht het spreidingsbeleid van coffeeshops beter onderbouwt in het licht van de wietpas. De fracties van PvdA, GroenLinks, D66, SP en twee lokale partijen verwerpen in een maandag uitgegeven verklaring de wietpas en willen dat buitenlanders welkom zijn in de straks gespreide coffeeshops. Ook moet de wietteelt gelegaliseerd worden, vindt de raad in meerderheid.

,,Het voordeel van legaliseren is dat de thuisteelt hard kan worden aangepakt'', legde fractievoorzitter Bert Jongen van D66 uit. ,,Ook kan op die manier het THC-gehalte gecontroleerd worden, en bovendien kan er accijns worden geheven op de wietteelt.''

De partijen willen verder dat een identiteitsbewijs voldoende is voor toegang tot de coffeeshops. Nu eist burgemeester Onno Hoes dat de bezoekers ook een uittreksel van het bevolkingsregister bij zich hebben. ,,Met als gevolg dat er bijna geen hond meer naar een coffeeshop gaat'', aldus Jongen.