Nieuws/Buitenland
1168068
Buitenland

EU gaat leger Mali trainen tegen militanten

De Europese Unie stuurt militaire trainers naar Mali om het leger te trainen voor de strijd tegen islamitische militanten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten hebben dat maandag besloten.

Ongeveer 200 trainers moeten Malinese gevechtstroepen gaan opleiden. Daarbij komen nog ondersteunende functies en een beschermingseenheid. Het hoofdkwartier van de missie, die 15 maanden gaat duren, komt in de hoofdstad Bamako. De trainingen worden gegeven ten noorden van de hoofdstad.

In het noorden van Mali hebben radicale islamisten de macht, sinds zij en terroristische groepen er het leger eerder dit jaar wisten te verdrijven. Ze plegen onder meer mensenrechtenschendingen. Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton zijn ze niet alleen een bedreiging voor de Sahelregio, maar ook voor Noord-Afrika en Europa.

Minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans zei eerder dat het kabinet in principe bereid is een bijdrage te leveren aan een internationale missie in Mali. Die bijdrage zou dan wel „bescheiden” zijn.

De Nederlandse regering liet maandag weten dat ook 4 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor hulp aan de bevolking van Mali.