Nieuws/Buitenland
1168078
Buitenland

84 procent 'spijbelaars' onder ambtenaren

Bij een Italiaans overheidsagentschap gaan 81 van de 96 medewerkers onder werktijd boodschappen doen of naar de kroeg. Dit heeft de politie maandag laten weten, die verborgen camera's had laten ophangen bij het gemeentelijk bureau, dat in de Siciliaanse stad Messina de sociale huurwoningen verdeelt.

De massale afwezigheid van het werk werd tot nu toe verdoezeld doordat 'spijbelaars' collega's lieten stempelen bij de prikklok. Er zijn vier aanhoudingen verricht.

Rosario Crocetta, die in november tot nieuwe president van Sicilië werd gekozen, heeft een kruistocht aangekondigd tegen verspilling in de openbare sector.

Vorige maand ontsloeg hij alle 21 voorlichters van het kantoor van de president van de autonome regio Sicilië. Die verdienden 4000 à 6000 euro netto per maand. De afdeling voorlichting van de president van de regio was groter dan die van de premier van de nationale regering van Italië. De afdeling in Palermo kostte meer dan 3 miljoen euro per jaar.

Volgens Crocetta is ,,het hele systeem ziek''. Het regioparlement van Sicilië kost volgens hem drie keer meer dan het zou moeten kosten. Ook heeft Sicilië 20.000 boswachters in dienst, terwijl de Noord-Italiaanse regio Lombardije genoeg heeft aan 500 boswachters.