Nieuws/Binnenland
1168085
Binnenland

Mansveld: ProRail kan door met aanbesteden

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) ziet geen reden om spoorbeheerder ProRail te laten stoppen met het aanbesteden van spooronderhoud. Dat schrijft zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aannemer Strukton Rail riep onlangs op tot het stilleggen van de uitbesteding van het onderhoud. Door de bezuinigingen die ProRail doorvoert, zouden er volgens Strukton Rail onherroepelijk vertragingen ontstaan, en mogelijk ernstige ongelukken.

Mansveld noemt de oproep van de aannemer, die werd gesteund door vakbond FNV, onvoldoende gefundeerd en voorbarig. Andere spoorbouwers hebben volgens de staatssecretaris juist laten weten de werkwijze van ProRail te steunen. De staatssecretaris stelt verder dat ProRail de onderhoudscontracten niet enkel gunt op basis van de laagste prijs, maar ook kijkt naar kwaliteit.

ProRail werkt met ongeveer 6000 (onder)aannemers. Die moeten voor het nieuwe jaar aantonen dat ze veilig werken. Kunnen ze dat niet, dan mogen ze niet meer meedingen naar klussen op en rond het spoornet. ProRail voorkomt daarmee dat opdrachten automatisch naar de goedkoopste aanbieder gaan en verbetert zo de verhouding tussen prijs en kwaliteit.