Nieuws/Buitenland
1168094
Buitenland

Hollande: eurocrisis ligt achter ons

De Franse president François Hollande zei maandag in Oslo dat de „eurocrisis achter ons ligt”. Hij wees daarbij op de inspanningen van de Europese Unie „om de problemen op te lossen”.

„We hebben Griekenland het geld gegeven waarop het wachtte. In Spanje hebben we geholpen om de banken overeind te houden. In Italië, ook al is er politieke onzekerheid, weet ik zeker dat de Italianen de problemen weten aan te pakken”, aldus Hollande tegen journalisten na de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie.

Na „6 maanden van problemen oplossen” moet de focus nu verschuiven naar het stimuleren van economische groei, de werkgelegenheid en verbetering van het vertrouwen onder jongeren.

Over Italië, waar premier Mario Monti ontslag heeft genomen en naar verwachting volgend jaar verkiezingen worden gehouden, was Hollande optimistisch. „Ik ben ervan overtuigd dat Italië na de verkiezingen in februari een stabiele regering zal vinden. En ik voelde geen moedeloosheid bij Monti, maar daarentegen een verlangen zich te committeren aan zijn land”, zei hij.