Nieuws/Binnenland
1168104
Binnenland

Ploumen geeft extra hulp aan Mali

Het kabinet trekt 4 miljoen euro extra uit voor hulp aan de bevolking van Mali. Dat maakte minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel maandag tijdens een werkbezoek aan het Afrikaanse land bekend.

De helft van het geld is bestemd als noodhulp voor de meer dan 400.000 mensen die uit het noorden van Mali zijn gevlucht voor radicale islamisten. Volgens sommigen dreigt dit gebied een filiaal van al-Qaeda te worden. Ploumen zei zich ernstig zorgen te maken over de mensenrechtenschendingen in het noorden die vooral vrouwen treffen.

Minister Frans Timmermans zei eerder dat het kabinet in principe bereid is een bijdrage te leveren als er een internationale missie in Mali komt om de orde te herstellen. Die bijdrage zal dan wel „bescheiden” zijn.

Verder trekt ze nog eens 2 miljoen euro uit voor hulp op lokaal niveau. Dit moet voorkomen dat hier basisvoorzieningen wegvallen. Het geld is bedoeld voor onder meer voedselzekerheid en landbouw. „We laten de bevolking niet in de steek.” Ploumen wil voorkomen dat in het zuiden van Mali de situatie verder verslechterd en de crisis in de regio zich uitbreidt.

Hervatting van directe begrotingshulp aan de Malinese overheid is „niet aan de orde”. In maart is die directe hulp opgeschort na een militaire staatsgreep. Inmiddels is die junta weg, de grondwet hersteld en is er een interim-regering.