Nieuws/Binnenland
1168111
Binnenland

Motorrijders blij met uitspraak wegonderhoud

Het is uniek dat een gemeente is veroordeeld omdat een weg zo slecht is onderhouden dat boomwortels naar boven komen en een motorrijder onderuit gaat. Dat meldde de Motorrijders Actie Groep in reactie op een uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Die veroordeelde de gemeente Stichtse Vecht maandag tot een boete van 22.500 euro waarvan 7500 euro voorwaardelijk vanwege een dodelijk ongeluk in Tienhoven.

„Bij mijn weten is het de eerste keer dat een gemeente is veroordeeld voor nalatigheid bij het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het is absoluut een keerpunt”, aldus Dolf Willigers van de actiegroep die bij de uitspraak aanwezig was. „We hopen dat wegbeheerders voortaan eerder in actie komen.” Willigers verwacht dat de gemeente in hoger beroep gaat.

Bij het meldpunt van de Motorrijders Actie Groep (MAG) komen jaarlijks circa 100 tips en klachten binnen over slecht onderhouden wegen, vorstschade en grind in bochten. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) deelt het standpunt van de MAG. „Vooral omdat er al meldingen waren binnenkomen dat die weg in de gemeente Stichtse Vecht niet in orde was, kun je de gemeente nalatigheid verwijten. Ze hebben hun verantwoordelijkheid niet genomen.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zet vraagtekens bij het feit dat gemeenten blijkbaar kunnen worden vervolgd voor dit soort zaken. „Het is een vrij principiële zaak”, aldus een woordvoerster. „De uitspraak is in strijd met een eerdere uitspraak van de Hoge Raad dat overheden niet vervolgd kunnen worden bij exclusieve bestuurstaken, zoals wegenonderhoud.” Ze voegde eraan toe dat de VNG het vonnis nog niet heeft kunnen bestuderen en ook niet inhoudelijk reageert op veroordeling en feiten.