Nieuws/Binnenland
1168112
Binnenland

Opvolger Verdaas mogelijk pas volgende week

De opvolger van staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken wordt mogelijk pas volgende week bekend. De PvdA, die de kandidaat mag voordragen, hakt binnenkort weliswaar de knoop door, maar daarna volgt nog een AIVD-onderzoek naar de antecedenten van de nieuwe bewindsman of -vrouw. Dat neemt een paar dagen in beslag.

Volgens een ingewijde heeft de PvdA afgelopen weekend wel „ideeën gevormd” over wie Verdaas zou kunnen opvolgen. Namen zijn niet bekend. In het geruchtencircuit worden onder meer de Tweede Kamerleden Mariëtte Hamer en Martijn van Dam genoemd. Ook de naam van de Eindhovense wethouder Staf Depla zingt rond. Hij was in het verleden Kamerlid en geldt als een vertrouweling van PvdA-leider Diederik Samsom.

PvdA'er Verdaas trad vorige week donderdag af. Zijn positie was kwetsbaar geworden doordat er twijfels waren over zijn declareergedrag in zijn vorige functie van gedeputeerde van Gelderland. In een e-mail aan vrienden en bekenden, die uitlekte naar RTL, schrijft Verdaas dat hij misschien dom of onhandig heeft geopereerd, maar zich geen graaier voelt.