Nieuws
1168119
Nieuws

Bizarre fonteinen

Fonteinen zijn publiekstrekkers. Of het nu om Manneken Pis in Brussel gaat of de Trevifontein in Rome, miljoenen mensen worden getrokken naar deze kunstzinnige waterbronnen. Maar er zijn ook bijzondere, enigszins bizarre creaties die steden sieren. Een vijftal uitgelicht.

De Italiaanse stad Bologna is de standplaats van de Fontana di Nettuno, de Fontein van Neputunes. Op het Piazza Nettuno, naast het Piazza Maggiore, staat de Romeinse god van de zee afgebeeld, maar onder hem zitten vier vrouwen die achteroverleunend straaltjes water uit hun tepels knijpen.

Bekend van zijn kristalwerk heeft Daniel Swarovski zijn eigen fontein in Wattens, Oostenrijk. De megafontein ligt aan de ingang van het museum en de daarachterliggende tuin.

Tralies

Als tegenhanger van Mannenken Pis heeft Brussel ook Jeanneke Pis, een meisje dat op haar hurken zit en plast. Het beeld uit de jaren tachtig is een veel minder bekend dan Manneken Pis en wordt tegenwoordig afgeschermd door tralies vanwege vandalisme.

Overgeven

Op de Londense South Bank is fonteinkunstenaar Klaus Weber verantwoordelijk voor 'The Big giving'; een serie eco-vriendelijke beelden waaruit het water uit verschillende gaten naar buiten spuit. Uit de mond, ogen, oren, neus en zelfs uit de oksels. Zo lijkt het er bij een beeld net op of de man staat over te geven. Niet iedereen kan dit kunstwerk dan ook waarderen.

Crown fountain in Chicago is een interactieve fontein, een mix van kunst en video. De fontein van zeventien miljoen dollar staat in het Millennium Park en is ontworpen door de Catalaanse artiest Jaume Plensa. Met goed weer, spuit het water van mei tot okober uit de mond.