Nieuws/Binnenland
1168122
Binnenland

Doorstampen voor waterschapsverkiezingen

Het wordt nog „flink doorstampen” om de waterschapsverkiezingen tegelijk te kunnen houden met de provinciale verkiezingen in maart 2015. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Water) maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

VVD en PvdA spraken af dat de waterschapsverkiezingen niet meer samen zouden vallen met de gemeenteraadsverkiezingen, zoals eerder wel de bedoeling was. Schultz stelde op vragen van de oppositie dit niet de meest logische keuze te vinden, maar het besluit wel gewoon te gaan uitvoeren.

Ze gaat met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in overleg om te bepalen of de Kieswet of de Waterschapswet wordt aangepast. Het eerste heeft de voorkeur, maar een aanpassing van de tweede gaat sneller.

Er is wel wat haast geboden bij het houden van waterschapsverkiezingen. Nu al zijn er dijkgraven die al zeven jaar in functie zijn, zonder tussentijdse verkiezingen. In juli stemde de Kamer nog in met een noodwet, waardoor de besturen van waterschappen twee jaar langer aan mochten blijven dan gepland. De noodwet was noodzakelijk, omdat het niet lukte om de vernieuwing van de Waterschapswet rond te breien.

De waterschappen zorgen voor schoon en voldoende water in Nederland. Daarnaast onderhouden ze dijken en duingebieden om het land te beschermen tegen overstromingen.