Nieuws/Binnenland
1168124
Binnenland

Jonge relschopper vrijuit door tv-beelden

Een minderjarige verdachte van de rellen in Haren ontloopt vervolging omdat hij te zien was op de landelijke televisie. De kinderrechter in Groningen verklaarde de dagvaarding maandag ongeldig.

De oorzaak is een vrij juridische: door de massaliteit van de rellen en de arrestaties gaf het Openbaar Ministerie (OM) ook parketmedewerkers de bevoegdheid om een beslissing te nemen over de vervolging. Normaal gesproken is dat ook toegestaan, maar niet bij zaken die maatschappelijk gevoelig liggen.

De kinderrechter oordeelde dat de publicatie van het gezicht van de verdachte bijgedragen heeft aan de gevoeligheid van de zaak. Het OM had in dit geval de beslissing om te vervolgen over moeten laten aan een officier van justitie en niet aan een parketmedewerker. Het OM krijgt nog wel de kans opnieuw een dagvaarding uit te brengen om zo te proberen de fout te herstellen.

Het OM liet later op de de dag weten dat in alle 'Haren-zaken' die nog voor de rechter moeten komen, nieuwe dagvaardingen worden ingediend. Daarmee zou het probleem verholpen zijn. De eerstvolgende zitting over de Project-X-rellen is op 21 december.