Nieuws/Binnenland
1168142
Binnenland

Trots op Alicante

De Costa Bianca is in elk jaargetijde bij veel Nederlanders een bekende vakantiebestemming. Veel landgenoten overwinteren bijvoorbeeld in plaatsen als Benidorm of Calp. Alicante, de hoofdstad van de gelijknamige zuidelijkste provincie van de autonome regio Valencia, is vaak minder bekend als reisdoel. De stad heeft de toerist echter veel te bieden.

,,Wist jij dat Alicante het laatste bolwerk was van de republikeinen dat viel in de strijd tegen de fascisten van generaal Franco in de Spaanse Burgeroorlog”, vraagt gids Elena Navarro Amoros, terwijl we over de grote met palmen omzoomde boulevard van de stad lopen. „Er zijn toen in 1939 door de belegering en de bombardementen veel gebouwen in de stad vernietigd. Maar zoals in de geschiedenis vaker is voorgekomen heeft de stad zich weer opgericht en de draad weer opgepakt. Wij, de inwoners van Alicante, zijn trots op onze stad en hebben alle narigheid altijd weten te overwinnen.”

 

Winstbejag

Even eerder, stipt om half negen in de ochtend, werden we door haar in de lobby van het Melia hotel in Alicante opgehaald. Omdat het nog zo vroeg was besloten we een stukje te gaan kuieren over de om de hoek liggende belangrijkste boulevard van de stad, de Explanada de España.

Hier worden prachtige gebouwen uit een rijk en mondain verleden afgewisseld met grauwe ongeïnspireerde blokken beton van recentere datum. Volgens Elena het gevolg van speculatie en winstbejag in de jaren zeventig, toen veel van de art nouveau-panden die er aanvankelijk stonden werden gesloopt om plaats te maken voor soms torenhoge hotels.

Aan de boulevard vind je veel hotels en restaurants met terrasjes, maar weinig winkeltjes. De échte winkelstraat van Alicante is de Rambla de Mendez Nũnez, waar je ruime luxe filialen van alle grote merken kunt vinden. Leuke kleinere winkeltjes vind je met name in de straten tussen de Rambla en de Avenido Federico Soto.

Zeilschepen

We slenteren verder langs de jachthaven, die vol ligt met luxe zeilschepen en prachtige motorjachten. Ook hier vandaan vertrekken de boten naar het nabijgelegen eiland Tabarca. „Een van de plaatsen waar ik zelf graag kom, is het Parque Canalejas. Ik zit hier dan heerlijk een krantje of tijdschrift te lezen in de schaduw van de eeuwenoude bomen”, vertelt de gids.

Het Castillo de Santa Bárbara bovenop de berg Benacantil, is ons volgende doel. Het is logisch dat zich op deze strategische plaats op de 166 meter hoge ’heuvel’ al vele eeuwen geleden de eerste bewoners vestigden.

Hier ook ontstond de naam van de stad toen in de negende eeuw, na de Reconquista (de herovering door de christenen op de Moren), de naam van de havenstad ’Al Lucant’ werd veranderd in ’Alacant’. De vesting is ten tijde van de ook bij ons bekende Spaanse koning Filips II tussen 1562 en 1580 uitgebreid. Momenteel is het een van de grootste kasteelcomplexen van het Middellandse Zee-gebied. Je vindt er tuinen met terrasjes en kiosken, tentoonstellingsruimten voor eigentijdse kunst en een ontvangstruimte met informatie over de geschiedenis van het kasteel zelf.

 

Microklimaat

Terugwandelend door het tegen de helling gelegen park De La Ereta genieten we van het heerlijke weer. Het is eind november en de temperatuur loopt overdag toch nog op tot zo’n twintig graden. Niet zo vreemd dus dat veel Nederlanders hiervoor graag ons koude winterweer verruilen. „Dankzij de bergen hebben we hier een microklimaat. Ik geloof dat het hier in de jaren vijftg voor het laatst heeft gesneeuwd en ik kan me ook niet herinneren dat het hier ooit gevroren heeft”, zegt Elena.

In het Plaza de Toros, dat stamt uit 1888, vinden hier in zuidelijk Spanje nog steeds traditionele stierengevechten plaats. Een levensgrote bronzen beeldengroep op het plein voor het stadion, met stieren en een Picador, laat aan verbeelding niets te wensen over. Snel gaan we door, naar de Mercado Central, de grote overdekte markt, die stamt uit 1912 en gebouwd is op de plaats van de vroegere ommuring van de stad. „Hier koop je de verse vis, maar ook het aanbod aan groente en fruit is enorm”, weet de gids.

Zandstrand

Inmiddels is het tijd geworden voor de lunch, waarvoor we met de tram naar een restaurant aan het Playa de San Juan rijden. Het prachtige en schone zandstrand is nu, op een paar wandelaars en wat ouders met spelende kinderen na, leeg. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat het hier zomers behoorlijk druk kan zijn. „Dan wemelt het hier van de zonaanbidders, vooral gezinnen. Het strand hier behoort namelijk tot de veiligste in de hele regio. Het loopt slechts licht naar beneden af, voordat het diep wordt, en er zijn eigenlijk nooit echt grote golven.”

En zo ontdekken we dat Alicante nog veel meer te bieden heeft, zoals bijvoorbeeld de oude wijk Santa Cruz, die tegen de hellingen van de Monte Benacantil is gebouwd, met schilderachtige smalle straatjes en trapjes omgeven door witte huisjes, die rijkelijk voorzien zijn van versierde tegeltjes en bloemen. Maar ook de Iglesia de San Roque ofwel de Sint Rochuskerk uit 1559 en het Klooster van de Zusters van het Heilig Bloed (Convento Hermanitas de la Sangre) en het Palacio Maisonnave zijn beslist een bezoek waard.

Gastvrij

En dan hebben we het nog niet eens over alle musea gehad… Helaas kunnen wij in de korte tijd die we hebben al die bezienswaardigheden niet bekijken, want we trekken verder de regio in. Maar één ding is wel duidelijk, Alicante heeft zoveel te bieden dat we vast en zeker nog eens terugkeren naar deze trotse maar gastvrije stad!