Nieuws/Binnenland
1168153
Binnenland

Gouden tips 2013

Tips. Daar heeft u niks aan. Beter is om goed na te denken over uw eigen beleggingsbeleid:  Welk rendement streef ik naar? Wat is mijn horizon? Welke markten volg ik? Wanneer koop ik? Welke instrumenten hanteer ik? En wanneer neem ik winst/verlies? Het is beter om op dit soort vraagstukken te focussen. Laat u ook niet leiden door al het dagelijkse nieuws, maar focus u op de daadwerkelijke cijfers en onderliggende trends. Mijn tip voor 2013 blijft dan ook: Gij zult geen tips volgen.

Aanstaande woensdag blik ik tradititegetrouw vooruit op het komende beursjaar samen met Royce Tostrams die zijn technische visie op verschillende markten bespreekt. U weet, dit zal ook weer leiden tot tips…en strategieën. Graag zien we u woensdagavond onlineU schrijft zich hier in.

1500!

Er zijn analisten die dit getal als koersdoel voor Apple afgeven, maar dat lijkt me enigszins overtrokken en is bovendien niet waar ik aan wil refereren. 1500 is namelijk het aantal beleggers dat op donderdagavond 29 november deelnam aan het webinar ‘Wat brengt 2013 de belegger’. Voor zover ik weet, het hoogste aantal deelnemer ooit sinds DFT.nl begin 2009 starte met seminars online en daarmee dus een absoluut record. Tijdens het webinar bespraken collega-columnisten  Sem van Berkel, Harry Geels en ik de outlook voor de financiële markten in 2013. Dit onder leiding van chef de financiële redactie Ronald Veerman. Via deze link kunt u het seminar nogmaals bekijken. Vooral het weerzien met Sem was natuurlijk leuk, aangezien we in het verleden ook regelmatig samen voor de camera zijn verschenen.

GrexitBij RBS zien we het risico van een exit van Griekenland uit de Eurozone toenemen. Ik heb hier al vaker uiteengezet dat dit misschien niet eens een risico is voor de Grieken, maar juist een mogelijke oplossing. Momenteel wordt het land gedwongen haar overheidsschuld terug te brengen naar 120% van het BNP binnen 10 jaar tijd. Dit moet gebeuren middels overheidsbezuinigingen en belastingverhogingen.  Het nadeel van deze maatregelen is dat dit de economische groei remt. Zo bedroeg de krimp in 2012 ruim 6,5% en daalde het BNP in de afgelopen jaren van USD 350 miljard naar USD 300 miljard. Ondertussen steeg de werkloosheid naar maarliefst 26%. Oftewel, de overheidsinkomsten daalden, maar de uitgaven liepen nog verder op. Stel dat de schuld gelijk was gebleven, dan zou de schuldquote (tov het BNP) dus wel zijn gestegen.

Voor Griekenland is dit onhoudbare kaart en de vraag is of de neerwaartse spiraal zo wel te stoppen is. Een exit uit de euro zou de oplossing kunnen zijn. Door hoge inflatie van de Drachme kan de schuldenberg weggedefleerd worden en kan Griekenland na een aantal zware jaren uit het dal klimmen. Kwijtschelden van de schuldenberg is geen oplossing. De Grieken zullen daarna namelijk nog steeds niet op de kapitaalmarkt terecht kunnen, omdat de rente die ze moeten betalen veel te hoog zal zijn. Wie leent zijn geld immers nog aan een Griek.

Europa in 2013De overige 16 Eurolanden leveren met 97,7% nog eens bijna USD 13000 miljard op. Een goede 3 biljoen minder dan de huidige staatschuld van de VS dus. Bij RBS verwachten we dat de economische groei in Europa het komend jaar rond het nulpunt zal blijven, waarbij in de eerste 2 kwartalen nog sprake is van krimp. Onze visie is: lower for longer. Een lange periode zeer beperkte economische groei en om deze te stimuleren en wegens de beperkte vraag naar geld, gedurende een lange periode een lage rente. Ook in 2013 zal de ECB het rentetarief laag houden, ondanks een inflatie die niet aan de doelstelling voldoet. Er zal een grotere scheiding komen tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten. Daarbij ligt het grootste risico in Spanje.

Italië toont dankzij Monti zeker in het noorden hersteltekenen. Ierland is op de goede weg en heeft de rente van 14, naar 5 procent zien dalen. En hoewel Portugal haar begrotingsdoelstellingen niet zal halen, zijn de resultaten voldoende om gesteund te blijven door het IMF. De ECB heeft reeds aangegeven ‘alles te zullen doen’ om de eurozone te steunen. Dit heeft geleid tot een geëxplodeerde balans.

Aangezien de ECB in principe zelf geen vermogen heeft, zal hiervoor de rekening ook ooit betaald moeten worden. De problemen zijn dus niet opgelost, maar vooruit geschoven. Toch zien we dat de economische krimp veel minder erg is dan de door sommigen voorspelde 4,5 procent. Het tweede deel van de w-formatie is vooralsnog dus minder heftig en ook de snelheid waarmee de economie krimpt is sterk afgenomen en nadert het nulpunt. En dat is een belangrijk gegeven.

Markten en sectorenWant waar veel beleggers een bottom up hun aandelen selecteren, is het belangrijk om top down de markt te benaderen en eerst te kijken waar de trends liggen. Zo is de Amerikaanse economie beter hersteld, lieten de aandelenmarkten goede rendementen zien en is de huizenmarkt flink aangetrokken. Bedrijfsresultaten overtroffen in veel gevallen zelfs de verwachtingen. Ook de herverkiezing van Obama is historisch gezien goed voor de beurzen, aangezien de beste beursjaren en economische groei plaats vonden onder democratische presidenten. Amerikaanse large caps hebben bovendien een goede toegang tot de kapitaalmarkt. De Fiscal Cliff zal waarschijnlijk omzeild worden of in afgezwakte vorm geïmplementeerd. Het laatste hobbeltje hierin is het schuldenplafond van 16,3 biljoen dat eind februari 2013 bereikt wordt. De obligatiemarkt en specifiek de markt van staatsobligaties brengt risico’s met zich mee. Want hoewel we bij RBS denken dat de rente laag blijft, moet je ook rekening houden met het feit dat je visie fout kan zijn. In dat geval is het risico op obligaties erg groot. Als de rente toch stijgt zullen obligatiekoersen (fors) dalen. Dit risico weegt niet op tegen het beperkte potentiële rendement.

Gegeven het feit dat het momentum van de wereldeconomie toch verbetert zou je beter kunnen switchen naar de aandelenmarkt. Niet omdat we een bullmarkt verwachten, maar omdat de aandelenmarkt relatief laag gewaardeerd is. Bij bescheiden groei en koersstijgingen van 4-5 procent per jaar plus een dividendrendement van 3-3,5 procent blijft er onder de streep een heel goed resultaat over.

Wat veel mensen helaas ook over het hoofd zien (dankzij alle negatieve berichten rondom beurs en economie) is dat de AEX sinds 1 januari bijna 10% is gestegen. En dat is nog exclusief dividenden. Wie naar opkomende economiën kijkt en deze volatiliteit aandurft voor een potentieel hoger rendement: Kazachstan en Mongolië groeiden dit jaar respectievelijk ruim 5 en 10 procent.

Om de column kort te houden en omdat ik niet in tips geloof, verwijs ik u voor de tips naar het webinar en wens u een rendabel 2013.

 

Jim Tehupuring werkt bij RBS Markets, onderdeel van The Royal Bank of Scotland plc (‘RBS’). Zijn beloning is niet gekoppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lees voor meer informatie over de werking, de risico’s en kosten van Turbo’s en/of Memory Coupon Notes, de brochure en het basisprospectus op www.rbs.nl/markets. Turbo’s zijn uitsluitend geschikt voor ervaren, actieve beleggers met een hoge risicoacceptatie. RBS staat in Verenigd Koninkrijk onder toezicht van de Financial Services Authority en haar activiteiten in Nederland vallen onder het gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten. TURBO is een  merknaam van The Royal Bank of Scotland Group plc. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.