Nieuws/Binnenland
1168161
Binnenland

VVD wil regionale omroepen op Nederland 3

De VVD wil dat de regionale omroepen worden ondergebracht op Nederland 3. Met dat voorstel komt de partij maandag in het debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting. Volgens de liberalen lukt het de publieke omroepen door de bezuinigingen niet meer om het derde net te vullen.

Door de 13 regionale omroepen op het derde net onder te brengen, kunnen de landelijke omroepen besparen op personeel en faciliteiten, aldus het VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing. Bijkomende voordeel is volgens hem dat de kijker het regionale nieuws sneller en makkelijker kan vinden. In haar verkiezingsprogamma stelde de VVD nog dat twee publieke netten voldoende waren, maar het kabinet houdt vast aan drie netten.

Huizing wil ook dat regionale omroepen meer gaan samenwerken met de NOS. Zo moet bij incidenten de NOS de regionale omroepen inschakelen. Huizing: „Het is heel simpel: als er iets in Haren gebeurt, belt de NOS met RTV Noord om ter plekke verslaglegging te doen. Op deze manier kan de omroep sneller schakelen, zijn ze sneller ter plaatse en bespaart men bakken met geld die gebruikt kunnen worden voor kwaliteitsverbetering van programma's.”

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wees erop dat naar dat idee al eerder onderzoek is gedaan en dat ook in andere landen regionale programma's op nationale zenders te zien zijn. Hij noemde het voorstel „interessant gedachtegoed” dat hij bij de uitwerking van zijn plannen mee zal nemen.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei even geschrokken te zijn van het idee van de VVD voor Nederland 3. Maar hij was gerustgesteld toen bleek dat van de VVD de regionale zenders Nederland 3 niet hoeven te vullen, maar regionale vensters krijgen. „Iedereen kan dan in zijn eigen huiskamer zijn eigen regionale nieuws bekijken”, lichtte Huizing toe.

SP en D66 noemden het niet erg consequent dat de VVD erom vroeg ook jongeren goed te bedienen, maar tegelijkertijd de regionale omroepen op Nederland 3 wil laten, terwijl die zender juist voor jongeren is bedoeld.