Nieuws/Binnenland
1168172
Binnenland

Beursintroductie SolarCity

Welk bedrijf, dat iets met zonne-energie te maken heeft, besluit eind 2012 voor de eerste keer aandelen te koop aan te bieden op de Nasdaq? Wie neemt me hier in de maling? Ik moet toegeven dat ook ik hoogst verbaasd was toen ik het nieuws hoorde.

En toch is het waar. Eind 2012 is SolarCity van plan $150 miljoen op te halen door aandelen aan te bieden op de beurs. De aandelen krijgen het tickersymbool SCTY de introductieprijs zal naar verwachting tussen $13 en $15 per aandeel liggen. Verrassend, omdat de laatste 2 jaar alle solar gerelateerde aandelen behoorlijk onder druk staan. Zo daalde koers van het Amerikaanse First Solar, Inc. (Nasdaq: FSLR) ruim 77% en het Chinese Trina Solar (NYSE: TSL) zelfs 88%.

 

 

 

 

Het Amerikaanse Solyndra kon ondanks alle subsidies het hoofd niet meer boven water houden en ging zelfs failliet. First Solar en Trina Solar produceren massaal zonnepanelen en dat is nu iets dat SolarCity juist niet doet.

Volgende generatie?

SolarCity heeft zich succesvol gespecialiseerd op de installatie van zonne-energie systemen. Het produceert zelf niets en heeft de afgelopen jaren kunnen profiteren van de alsmaar dalende prijzen van zonnepanelen. Rob Day, partner van Black Coral Capital, zei in een interview met Reuters dat ‘SolarCity de volgende golf van cleantech bedrijven vertegenwoordigt. Wanneer de beursintroductie het goed doet zou het een ommekeerpunt kunnen zijn.’ In de afgelopen jaren zijn maar weinig cleantech bedrijven succesvol op de beurs geïntroduceerd. BrightSource Energy en Smith Electric Vehicles wilden wel, maar zagen daar op het laatste moment toch vanaf. Tesla Motors (Nasdaq: TSLA) lijkt de enige uitzondering. De slotkoers van het aandeel noteerde 29 juni 2010, de introductiedag, $23,89 en afgelopen vrijdag $34,17. Een fraaie stijging van 43% die we in de afgelopen 2 jaar nauwelijks bij andere cleantech aandelen hebben gezien.

Tesla en SolarCity

Wat hebben beide bedrijven gemeen? Tesla produceert volledig elektrisch aangedreven auto’s en dat heeft weinig te maken met de installatie van zonnepanelen. Klopt helemaal, maar sinds kort zijn er in Amerika al parkeerplaatsen waar zonnepanelen zorgen voor het opladen van elektrische auto’s. Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft 31,9% van de aandelen van SolarCity in handen en is als commissaris aan het bedrijf verbonden. SolarCity werd in 2006 opgericht door de broers Lyndon (CEO) en Peter Rive (COO) en beide heren zijn neven van Elon Musk. SolarCity is een pionier op het gebied van het leasen van zonnepanelen waardoor grote investeringen voor bedrijven en particulieren achterwege kunnen blijven. Zelfs de Alsmaar Meer Dividend Betaler WalMart (NYSE: WMT) heeft contracten met SolarCity afgesloten voor het langdurig afnemen van elektriciteit tegen vaste concurrerende tarieven.

SolarStrong

Verleden jaar maakte SolarCity bekend dat het in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie 120.000 zonne-energie systemen gaat installeren op 124 militaire bases verdeeld over 33 staten. In 2016 moeten alle systemen met een gezamenlijke capaciteit van 300 MW zijn opgeleverd. Bank of America Merrill Lynch financiert het project met $1 miljard.

Financiële resultaten

SolarCity maakt net als Tesla nog geen winst, maar de vooruitzichten zijn hoopvol. Het bedrijf heeft een schuld van $70 miljoen en de omzet groeide van $32,6 miljoen in 2009 naar $59,5 miljoen in 2011. In de eerste helft van 2012 steeg de omzet naar $71,4 miljoen en bedroeg de marge 14,9%. In 2010 keek men nog tegen een negatieve marge van 46,2% aan. Knap gedaan in een lastig economisch klimaat.

Ik ga nog geen aandelen kopen, maar kijk nog even de kat uit de boom. Mijn zuurverdiende centjes investeer ik voorlopig liever in ondergewaardeerde Alsmaar Meer Dividend Betalers zoals WalMart.

Gerard Bastiaansen, www.groeidividend.nl