Nieuws/Binnenland
1168179
Binnenland

Hoeveel belasting gaat u betalen?

Zzp'ers in Nederland krijgen eindelijk duidelijkheid over de gevolgen van het voorlopige regeerakkoord. Middels een winstbox-module van zzp-specialist Martijn Pennekamp kunnen zzp'ers hun huidige situatie met hun toekomstige situatie vergelijken.

In het regeerakoord zoals het nu is, worden de ondernemingsfaciliteiten per 2015 met 500 miljoen euro te versoberd en/of afgeschaft.

In 2015 wordt een winstbox ingevoerd, waarmee er een vast belastingtarief voor zzp'ers gaat gelden en het urencriterium van 1225 uur komt te vervallen. Dan betalen zelfstandigen voortaan een vast belastingtarief van 28 procent over hun belastbaar inkomen. Dit is goed nieuws voor de ondernemer met een belastbare winst van ongeveer € 35.000,-: hij gaat erop vooruit. De ondernemer die onder dit bedrag blijft en aan het nu nog geldende urencriterium voldoet, moet zoals het er nu naar uitziet gaan inleveren.

Ondernemers die niet aan het nog geldende urencriterium voldoen, kunnen nu geen gebruik maken van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Na invoering van de winstbox in 2015, en dus na de afschaffing van het urencriterium, gaan zij er flink op vooruit door het lagere belastingtarief van 28 procent.

Naar de module