Nieuws/Buitenland
1168179972
Buitenland

Dertig uur na geboorte: coronavirus bij baby ontdekt

Wuhan - Zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus kunnen dit doorgeven aan hun ongeboren kind. Dat zeggen artsen van het kinderziekenhuis in Wuhan volgens de Chinese staatszender.

Een met het coronavirus besmette zwangere vrouw beviel 2 februari van een baby. Dertig uur na de bevalling werd de pasgeboren baby getest op het virus en niet veel later bleek deze ook besmet te zijn. Dat meldt Reuters.

De Chinese stad Wuhan is het epicentrum van de uitbraak die zich sindsdien naar meerdere landen heeft verspreid.

Medici zeggen in Chinese media dat de infectie van de baby in Wuhan een geval kan zijn van "verticale overdracht". Dat wil zeggen dat een moeder het virus kan doorgeven tijdens de zwangerschap, bevalling of onmiddellijk na de geboorte. De pasgeborene had geen koorts of hoest, maar was kortademig en vertoonde afwijkingen in de leverfunctie.

"Hierdoor weten we dat we extra aandacht moeten besteden aan deze nieuwe route van coronavirus-overdracht", aldus een Chinese medicus. Afgelopen maandag werd in China echter ook een baby geboren zonder coronavirus, terwijl de moeder het virus wel had opgelopen.

Het virus heeft bijna vijfhonderd mensen het leven gekost en tienduizenden mensen besmet.