Nieuws/Buitenland
1168198
Buitenland

Ruby laat verstek gaan in Berlusconi-proces

Het voormalige Marokkaanse escortmeisje 'Ruby', dat maandag had moeten getuigen in het Berlusconi-proces, is niet komen opdagen bij de rechtbank in Milaan. Volgens de advocaten van de ex-premier van Italië is zij in het buitenland en heeft zij haar mobieltje uitstaan.

Silvio Berlusconi staat terecht voor het bevorderen van prostitutie van minderjarigen en voor machtsmisbruik. Ruby woonde seksfeestjes bij bij Berlusconi thuis, die de mediamagnaat zelf aanduidt als 'bunga-bunga'.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Berlusconi Ruby na een diefstal uit een politiecel 'bevrijd' door te bellen en te zeggen dat zij familie is van de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak. Volgens de verdediging geloofde Berlusconi dat echt en kan Ruby dat bevestigen.

Het OM repte maandag over een vertragingstactiek. Berlusconi, die tot november 2011 premier was, probeerde als regeringsleider de talrijke rechtszaken tegen hem te vertragen door te stellen dat hij het te druk had met regeren.

Volgens hoofdofficier Ilda Boccassini wil Berlusconi koste wat het kost voorkomen dat hij in het Ruby-proces wordt veroordeeld vóór de parlementsverkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden. Berlusconi (76) hoopt daarna opnieuw premier te worden als leider van een centrumrechts blok.

Het OM wees er maandag op dat eerder getuigen van de verdediging niet zijn komen opdagen, het zoveelste bewijs voor vertragingstaktiek van de ex-premier die eerder door verjaring onder veroordelingen uitkwam. De rechters hebben Ruby opnieuw gedagvaard voor 17 december en de Italiaanse politie opdracht gegeven haar te zoeken „op het hele nationale grondgebied”, aldus Italiaanse media.