Nieuws
1168212
Nieuws

DNB: economie krimpt harder dan verwacht

De Nederlandse economie krimp dit jaar harder dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Voor dit jaar wordt een krimp verwacht van 1% en voor 2013 een terugval van nog eens 0,6%. DNB verwacht voor 2014 een herstel van 1%.

De centrale bank ging in juni nog werd uit van een krimp van 0,6% voor dit jaar en een bescheiden groei met datzelfde percentage voor volgend jaar.

,,Het jaar 2013 wordt nog een heel lastig jaar. We doen het een stuk slechter dan de landen om ons heen, zoals Duitsland, België en Frankrijk. De werkloosheid zal nog flink oplopen naar niveau's die we lange tijd niet meer zijn gewend'', aldus DNB-directeur Job Swank. ,,Impulsen van buiten komen er niet, wij exporteren vooral binnen de eurozone en daar is de vraag ingezakt.''

Weliswaar trekt de conjunctuur in 2014 aan, maar de werkloosheid ijlt nog lang na. De huizenprjzen zullen nog met 5% dalen, daarna zullen de banken weer beginnen met het verstrekken van hypotheken. ,,De banken hebben het in feite zelf in de hand hoeveel lucht ze uit de huizenmarkt laten ontsnappen en wanneer het ventiel weer dicht gaat'', aldus Swank.