Nieuws/Binnenland
1168213
Binnenland

Lichtstad Parijs dooft het licht

Grote bekende warenhuizen in de Franse hoofdstad die elk jaar hun gevels en etalages uitbundig verlichten, zijn woest op de minister van Energie en Milieu.

Winkeliers in Parijs zijn niet te spreken over het nieuwe voorstel van minister Delphine Batho van Energie en Milieu, om alle lichten van winkels, kantoren en openbare gebouwen in heel Frankrijk tussen één uur 's nachts en zeven uur 's ochtends te doven.

Dat meldt The Los Angels Times.

Batho diende vorige week het voorstel in om zo energie en geld te kunnen besparen. De nieuwe maatregel zou vanaf juli 2013 moeten gelden.

De luxe winkels op de Champs-Elysées en warenhuizen zoals Galeries Lafayette en Printemps staan juist bekend om hun uitbundige verlichting.

 

Imago

De ondernemers in de Franse hoofdstad vinden dat de regering het imago dat Frankrijk heeft als toeristenbestemming en liichtstad ernstig schaadt.

Daarnaast zou het voorstel een nieuwe klap voor hun bedrijven betekenen in een tijd dat de economie al een jaar nauwelijks groeit en de werkloosheid op het hoogste niveau is sinds veertien jaar.

 

Volgens Claude Boule van winkelvereniging UCV voor grote bedrijven Parijs, zorgt de verlichting voor extra veiligheid op straat en geeft de nachtverlichting de consumenten het idee dat ze altijd welkom zijn in de winkel.

Gevolgen

De minister denkt dat de maatregel geen grote gevolgen zal hebben voor de ondernemers.

Hij wijst erop dat de lichten van de Parijse monumenten, kerken, bruggen en fonteinen 's nachts al uit gaan.

Eerder werd al bepaald dat de verlichte uithangborden tussen één en zes uit moeten zijn. De mogelijke maatregel volgt op een eerdere wetswijziging die bepaalt dat winkeliers voortaan niet meer op zondag en ’s nachts mogen openen.

 

Wat vind jij? Reageer nu op onze poll.