Nieuws/Binnenland
1168222
Binnenland

Maffe wapens

Preview: Fuse

Als je een spel zoekt waarin je met maffe wapens aan de slag gaat, zit je bij ontwikkelaar Insomniac goed. De Ratchet & Clank-serie, de Resistance-spellen en volgend jaar in Fuse: verwacht niet met een simpel machinegeweer of pistool aan de gang te gaan.

Laten we bij het begin beginnen: Fuse draait om de huurlingengroep Overstrike 9. Deze organisatie, die uit vier mafkezen bestaat, moet de kwaadaardige militie Raven tegenhouden. Deze heeft de complete voorraad van een buitenaardse substantie, Fuse genaamd, gejat. Toegegeven, het verhaal lijkt uit de pen van een 12-jarig jochie te komen, maar het staat dan ook maar in dienst van één ding: maffe wapens.

Al vrij snel komen de vier huurlingen namelijk al aan bij een geheim overheidslab waar ze enkele wapens vinden die dankzij het Fuse-spul opmerkelijke dingen kunnen.

Zo kan het geweer van teamleider Dalton Brooks een energieschild oproepen waarmee hij zijn team kan beschermen. Ook is het mogelijk om deze schilden ’af te vuren’ om vijanden terug te dringen.

Collega Naya Deveraux kan juist kleine zwarte gaten afschieten waarin alle nabije vijanden worden gezogen. Toevallig kan zij ook onzichtbaar worden – vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan – waardoor ze kan rondsluipen en ongemerkt vijanden van kant kan maken.

Izzy’s geweer verandert geraakte vijanden in kristallen. Schiet er een paar naast elkaar en het is alsof je in een natuursteenmijn bent. Ze kan haar wapen ook gebruiken om teamgenoten weer gezond te krijgen als ze een overdosis lood achter de kiezen hebben.

Jacob is een beetje de scherpschutter van de groep. Met zijn Arc Shot kan hij door schilden en muren heen schieten, wat best handig blijkt te zijn. Ook is het mogelijk om zijn kogels handmatig te laten exploderen. Dan heb je als kwaadaardige handlanger natuurlijk een slechte dag: eerst worden neergeschoten en vervolgens ontplof je ook nog eens.

Als je Fuse alleen speelt, kun je eventueel van personage wisselen zodat je constant het wapen kunt gebruiken dat op dat moment nodig is. Natuurlijk is het leuker om met meerdere mensen te spelen, ook omdat teamwerk wordt beloond. Kristalliseer je bijvoorbeeld eerst met Izzy een vijand om hem vervolgens met Jacob te laten exploderen, dan krijg je extra punten. Deze kun je weer besteden aan verbetering van de huurlingen.

Fuse ligt in maart in de winkels.