Nieuws/Buitenland
1168224
Buitenland

Rusland wil Amerikanen weren

Rusland neemt wraak op het Amerikaanse parlement, dat vorige week de Magnitskywet invoerde. De wet maakt reizen naar de VS voor sommige Russen onmogelijk. Een wet die Amerikanen verbiedt naar Rusland te reizen, is in de maak. Dat meldde het Russische persbureau Interfax maandag.

Alle fracties in de Staatsdoema, de Russische Tweede Kamer, hebben het wetsvoorstel opgesteld. Amerikanen die verdacht worden van het schenden van rechten van Russen of daar medeplichtig aan zijn, wordt toegang tot Rusland verboden. Zaken die zij of hun werkgevers met Rusland doen, worden stilgelegd.

Dinsdag wordt er over de wet gedebatteerd. De kans is groot dat hij wordt ingevoerd. De wet zal dan op 1 januari in werking treden.

Door de 'Magnitskywet' wordt iedereen die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitsky, toegang tot de Verenigde Staten verboden. Ook worden hun bankrekeningen bevroren en bezittingen in de VS in beslag genomen. Magnitsky overleed door medische verwaarlozing in 2009 in een Russische gevangenis. Voor zijn arrestatie onderzocht hij een grote corruptiezaak waarbij de regering betrokken zou zijn.