Nieuws/Binnenland
1168228
Binnenland

Ramp

In Qatar begon vorige week de 18e VN-klimaatconferentie. Vertegenwoordigers van 193 landen proberen wederom afspraken te maken over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Terwijl het leeuwendeel van onze huidige westerse politieke en zakelijk leiders dit onderwerp nog steeds lachend wegwuift, elke vorm van duurzame verandering probeert te vertragen en al jarenlang beweert dat het IPCC en wetenschappers als professor Jan Rotmans geen gelijk hebben, voltrekt zich voor onze ogen een ramp.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties heeft bij het begin van de conferentie laten zien dat de eerste tien maanden van dit jaar in de top 10 van warme jaren staan sinds meteorologen in 1850 begonnen met meten. De temperaturen van land en oceanen zijn bijna een halve graad Celsius hoger dan de gemiddelden in de periode 1961-1990.

De planeet werd dit jaar ook verrast door de ongeëvenaarde smelting van zee-ijs en ander extreem weer zoals hittegolven, extreme droogte, barre kou en overstromingen. Grote delen van de VS zijn abnormaal warm en droog. Veel Afrikaanse landen zoals Niger, Tsjaad en Nigeria kampen de laatste tijd steeds meer met overstromingen door een hevig regenseizoen. Orkanen in het Atlantisch gebied zijn voor het derde jaar op rij extremer dan normaal.

De gegevens bewijzen dat het klimaat écht verandert. De zeespiegel stijgt 60 procent harder dan de voorspellingen van de VN. De schatting was tot voor kort dat de stijging 18 tot 59 centimeter is. Dat zou betekenen dat de klimaatsceptici toch gelijk hebben met hun grote uitspraken dat het IPCC en Rotmans en de zijnen er flink naast zitten, want het blijkt allemaal nog veel erger te zijn. We moeten nu dus echt ingrijpen.