Nieuws/Binnenland
1168230
Binnenland

Asielzoekers Koekamp spannen kort geding aan

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp op de Haagse Koekamp wonen, willen via de rechter voorkomen dat zij donderdag hun kamp moeten ontruimen. Ze hebben een kort geding aangespannen, dat woensdagmiddag om half 2 zal dienen. Dat meldden woordvoerders van de gemeente Den Haag en de rechtbank in die stad.

De illegalen kregen afgelopen vrijdag middels een brief van burgemeester Jozias van Aartsen te horen dat zij voor donderdag moeten vertrekken, anders zal de gemeente het tentenkamp ontruimen. Volgens Van Aartsen levert het permanent verblijf een gezondheidsrisico op, zeker nu de winter is aangebroken. Bovendien bestaat het risico van wanordelijkheden en hebben de betrokkenen zich niet aan eerder opgelegde voorwaarden van de rechter gehouden. Zo zou er niet constant iemand aanspreekbaar zijn.

De afgewezen asielzoekers, die aandacht vragen voor hun situatie, mogen wel demonstreren, maar dan alleen van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp.

Of er direct een uitspraak gedaan zal worden, valt niet te zeggen.