Nieuws/Binnenland
1168242
Binnenland

Monsoon Cup 2012

Canfield wint Monsoon Cup

Het was misschien niet de gedroomde finale. maar spannend was het wel. Outsiders Taylor Canfield en Phil Robertson gaven elkaar geen strobreed toe in een zinderende finale. In de wedstrijdserie daarvoor hadden ze beide afgerekend met viervoudige matchrace kampioenen, respectievelijk Peter Gilmour en Ian Williams. Bij een stand van 2-2 in de onderlinge wedstrijden moest een vijfde wedstrijd de winnaar opleveren. Uiteindelijk won Canfield, afkomstig van de Amerikaanse Maagdeneilanden met een bootlengte voorsprong de felbegeerde beker en een bedrag van tachtigduizend dollar.

Pensioen

Voor veteraan Peter Gilmour was deze Monsoon cup zijn laatste optreden als matchracer. Na vijf America's Cup campagnes en vier Matchracetitels kondigde de 52 jarige Australiër deze week aan met pensioen te gaan. Williams op zijn beurt had zich gisteren door zijn winst op tourklassementsleider Björn Hansen verzekerd van zijn vierde matchrace wereldkampioenschap en was wellicht daardoor iets minder geconcentreerd. En concentratie, daar draaide alles om in deze door zeer weinig wind geplaagde Monsoon Cup 2012.  WIndstiltes

Geplaagd door windstiltes werden vooral 's ochtends veel wedstrijden uitgesteld, waardoor de zeilers soms uren moesten wachten voor ze aan de bak konden. Op donderdag werd er zelfs tot na zonsondergang doorgezeild. Impuls

Voor het massaal opgekomen publiek maakte het niet zo heel veel uit. De Monsoon Cup is vooral in het leven geroepen om het 'gesloten seizoen' in deze vakantieplaats een extra toeristische impuls te geven. Dat dit werkte, benadrukte de minister van economische ontwikkeling. Hij vertelde dat voordat de Match Race Cup in Kuala Terengganu werd gezeild, het een klein, armoedig dorp was in een armlastige regio. Tegenwoordig bloeit de toeristische industrie als nooit tevoren door alle voor de Monsoon Cup aangelegde infrastructuur en de belangstelling die het evenement bij buitenlandse investeerders trok.

Instrument

"Als we een formule 1 race hadden georganiseerd zou het effect waarschijnlijk minder groot zijn geweest, benadrukte de Maleisische investeerde Patrick Lim. De zeilwedstrijden zijn een instrument voor verbetering van infrastructuur, culturele uitwisseling en toerisme. En dan vergeet ik waarschijnlijk nog een paar effecten", aldus Lim.

Helden

Het publiek wordt vermaakt met viswedstrijden, drakenbootraces, optredens van landelijke bekende popsterren, clowns en allerhande merchandise artikelen rondom deze Monsoon Cup. Want dat de deelnemende zeilers helden zijn, is voor alle toegestroomde Maleisiërs duidelijk. Ze aanbidden de vaak wat botte, maar breedgeschouderde sporthelden. In het overwegend Islamitische land gillen gehoofddoekte tienermeisjes hun kelen schor voor helden als Taylor Canfield en Ian Williams. Die reageren nuchter op zoveel aandacht. En de oude Peter Gilmour heeft die belangstelling na zoveel jaren wel gezien. " Het is genoeg geweest, laten we een biertje gaan drinken, of nee, het zullen er wel een paar worden....."